Kurti Borelu i ambasadorima Kvinte: Sporazum sa Srbijom da uključuje prizanje

Kosovski premijer Aljbin Kurti je posle sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte danas razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojem je glavna tema bio ...
Image

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, Kurti i Borel su razgovarali o procesu dijaloga, njegovom napretku, sadržaju osnovnog okvira sporazuma, koji „za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije treba da ima za rezultat međusobno priznanje i o aktuelnim pitanjima“.

„Kurti je rekao da mir i bezbednost s jedne strane i vladavina prava i demokratija s druge idu zajedno svuda na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Prethodno se Kurti susreo sa ambasadorima zemalja Kvinte sa kojima je razgovarao o, kako je saopšteno dešavanjima na Kosovu, procesu dijaloga i aktuelnim pitanjima, sa akcentom na energetiku i odluci kosovske vlade o preregistraciji vozila. 

„Što se tiče teme dijaloga, na sastanku se razgovaralo o različitim elementima o osnovnom okviru budućeg sporazuma, za koji je premijer Kurti rekao da treba da donese punu normalizaciju sa obostranim priznavanjem“, navodi se u saopštenju vlade.

Kurti je, kako je saopšteno, govorio i o značaju pune i brze implementacije energetske mape puta, u kojoj su, navodi se, „Kosovo i podređene institucije pokazale visok nivo odgovornosti ispunjavanjem obaveza u rekordnom roku“.

Kurti je takođe izjavio kako odluka o registarskim tablicama nije uperena protiv kosovskih Srba, da tom odlukom imaju za cilj da „nelegalne“ zamene „legalnim“ registarskim tablicama, da se time poštuje vladavina prava i daju finansijske olakšice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.