08:48, 02.09.2021Izvor: Reporteri, RTV Kim

Kurti: Cilj Kosova je da se što pre priključi EU i NATOKosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na Bledskom strateškom forumu da je Kosovo prozapadna zemlja i da teži pridruživanju EU i NATO-u što je pre moguće, kao i da bi predstojeće proširenje EU i reforme u zemljama Zapadnog Balkana trebalo da idu ruku pod ruku, prenosi Reporteri.

kurti-cilj-kosova-je-da-se-sto-pre-prikljuci-eu-i-nato

Foto: RTV Kim

Kurti je naglasio i da je partnerstvo sa SAD za Kosovo veoma važno i snažno.

"Treba sprovesti reforme u našim zemljama, ali istovremeno krenuti napred sa proširenjem EU. Predstojeće proširenje EU i naše reforme treba da idu ruku pod ruku, međutim, verujem i da treba da postoji niz reformi u sistemu odlučivanja EU. Najhrabriji koraci će to omogućiti. Ugostili smo oko 2.000 Avganistanaca na Kosovu, siromašna smo zemlja, ali verujemo da kada je reč o humanitarnim pitanjima ne govorimo zašto, već samo kako. Plus partnerstvo sa SAD, koje je za nas veoma važno i jako", rekao je Kurti.

Govoreći o potrebi priključivanja Zapadnog Balkana EU, Kurti je spomenuo dve činjenice koje bi "mogle da koriste obema stranama".

"Verujem da će uključivanje šest zapadnobalkanskih zemalja imati dve velike koristi za obe strane. Prvo, spoljna granica EU biće smanjena za hiljade kilometara, jer mi nismo susedi EU, već smo okruženi EU. Osim toga, svaki treći građanin šest zemalja Zapadnog Balkana ne živi u svojoj zemlji, već u EU. Dakle, uključivanjem Zapadnog Balkana u EU, naša dijaspora će živeti na istom prostoru i to će biti jako dobro za ekonomiju", zaključio je Kurti.


Tagovi: SADEUAljbin KurtiPriznanje Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije