Kurti: Evropski predlog nije proizvod zahteva dve strane

Još jedna sednica kosovske skupštine održana je jutros u Prištini, sazvana kako bi se razmatrala tri sporazuma iz Berlinskog procesa, među kojima i onaj o slobodnom kretanju, samo ...
Image

Sednici je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, pa su opozicioni poslanici iskoristili priliku da ga, u izjavama van dnevnog reda, pitaju i posavetuju o predstojećem sastanku sa srpskim predsednikom u Briselu. I dok ga jedni kritikuju što je potpuno svoj fokus okrenuo na dijalog sa Beogradom i tako zapustio građane koji odlaze sa Kosova, drugi traže još jednu debatu pred njegov odlazak u ponedeljak.

Kurti im je i danas poručio da on mora da se drži principa koji su zatražili evropski posrednici, a to je poverljivost razgovora. Zato je, kaže, deo sadržaja plana podelio sa opozicijom, ali ne u Skupštini.

Poručio je da predlog zapravo nije proizvod pregovora, jer je, kako kaže, 18. avgusta prošle godine otvorena tema opšteg okvira sporazuma, ali nije bilo sastanaka na tu temu, jer druga strana nije bila ni zainteresovana ni spremna za to.

Kaže da je tri nedelje nakon toga stigao predlog oko kog se nije pregovaralo i u kom strane nisu mogle da traže šta će u njemu biti uvršteno.

Naznačio je da su ga osmislili, pre svega, saveznici Kosova i to kao paket koji će „unaprediti njihovo članstvo u međunarodni sistem, ali i koji sadrži faktičko priznanje, a sve to na osnovu povelje UN“.

Poslanici ga savetuju da u ponedeljak zatvori sporazum sa Srbijom, kritikujući ga ponovo danas, da u evropskom predlogu nije naznačeno uzajamno priznanje.

Da svoj fokus kosovski premijer treba da vrati na život samih građana, koji u velikom broju odlaze sa Kosova, poručio je danas šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Abeljard Tahiri.

Kaže da su brojke o odlasku građana, pretežno mladih sa Kosova – zastrašujuće, te da one pokazuju da nešto unutar vlade nije kako treba.

Stoga, kaže da Kurtiju mora da se stavi do znanja da, osim dijaloga, ima i drugih pitanja kojima mora dati značaj.

Naročito mu je „skandalozna“ navodna izjava kosovskog premijera za jedan francuski magazin „u kojoj kaže da jedni odlaze, a drugi će se vratiti“.

„Ne možemo tako neodgovorno govoriti pred ovim alarmantnim brojkama“, istakao je Tahiri.

Sa druge strane, poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti danas je želeo da priča upravo o dijalogu. Štaviše, zatražio je debatu pred odlazak kosovskog premijera u Brisel dolazećeg ponedeljka.

„U ponedeljak je sastanak u Briselu i moramo da znamo o čemu će se tamo razgovarati. Imamo pitanja. Smatram da je ustavna obaveza da obavestite Skupštinu i smatram da bi trebalo da bude rasprava pre sastanka u ponedeljak“, istakao je ovaj poslanik.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i danas je ostao pri svom stavu da je, po njegovom mišljenju, evropski predlog nešto što bi za Kosovo bilo dobro. Smatra da, pre svega, prihvatanje tog plana može da predstavlja bolju bezbednost na Kosovu.

„Postizanjem sporazuma sa Srbijom može se pomoći globalnoj koaliciji u borbi protiv Rusije, koja jedina nije srećna zbog tog sporazuma“, kaže Haradinaj.

Ono što Kosovo u tom slučaju može da uradi u ponedeljak u Briselu, savetuje on, jeste da ga završi.

„Jedina zemlja na svetu koja nije srećna zbog kosovsko-srpskog sporazuma je Rusija. Kako Kosovo može da postupi – može da završi sporazum u ponedeljak. Ne samo da daje pozitivne signale, već i da završi sporazum“, rekao je on.

KoSSev/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.