Kurti: Evropski predlog predstavlja važan korak ka normalizaciji odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je tokom današnje sednice parlamenta da predlog Evropske unije predstavlja “važan korak ka normalizaciji odnosa spoljnih odnosa dveju nezavisnih ...
Image

Kurti je bio pozvan da prisustvuje sednici Skupštine u Prištini. On je poslanike informisao o detaljima sastanka koji je održan 27. februara u Briselu.

Kosovski premijer je kazao poslanicima da je predložio evropskim zvaničnicima Žozepu Borelu i Miroslavu Lajčaku da tekst predloga EU bude zvanično potpisan.

Međutim, prema Kurtijevim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić to nije želeo da učini.

„Stav Borela je da se o ovom dokumentu više neće raspravljati. On je završen i zbog toga objavljen na zvaničnoj 'web' stranici EU. Odbijanje Srbije da potpiše ovaj sporazum pokazuje da se ne slažu sa sadržajem. Predsednik Vučić odbija da prihvati sporazum, jer se njime obe strane obavezuju da će uraditi određene stvari navedene u tom dokumentu. Razlozi za njegovo odbijanje ne zaslužuju moj komentar“, rekao je Kurti.

Naglasio je da “osnovni sporazum Kosova i Srbije predstavlja važan korak u regulisanju odnosa dveju nezavisnih država”.

Kurti je rekao da se taj dokument zasniva “na principu ravnopravnosti suverenih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, obavezivanju da neće biti prepreka kada je u pitanju prijem Kosova u međunarodne organizacije, priznavanju državnih simbola, pasoša i drugog”.

Prema njegovim rečima, jedini deo sporazuma koji je problematičan jeste onaj koji se odnosi na “nasleđene obaveze”, za koje postoji međunarodni konsenzus da moraju biti ispunjene.

„Član 10, tj. poslednja rečenica u kojoj je navedeno da se svi sporazumi potpisani u Briselu moraju primeniti u praksi“, kazao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.