Kurti: Grantovi namenjeni nevećinskim zajednicama vredni 300.000 evra

„Subvencionisanjem plata za osobe koje traže posao, pomogli smo porodicama iz nevećinskih zajednica. Tačnije, 115 srpskih porodica je pomognuto. I ove godine namenili smo 300.000 evra za ove ...
Image

Kurti je naveo da je preko nove platforme za zapošljavanje „Superpuna“, kosovska vlada omogućila subvencionisanje osoba koje imaju od 18 do 25 godina.

„Imamo ideje šta treba da se uradi. Učestvujem kao glavni pregovarač za pitanja nevećinskih zajednica, njihovu zaštitu i zapošljavanje. To je prioritet i fokus svih nas. Na Kosovu ima posla i pravde, veoma sam zahvalan što sve ovo radimo zajedno“, dodao je on.

Rekao je da su tokom prošle godine 104 studenta iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana dobila stipendije, što je 34 odsto više nego godinu dana ranije.

„Vlada se bori protiv nepotizma na svakom nivou, treba da otvorimo vrata onima koji nisu zastupljeni na tržištu rada. Pružili smo 500 stipendija učenicima iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana i još 104 stipendija za studente iz ovih zajednica“, rekao je on.

Rašić: Nova strategija i „Kuća prijateljstva“

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je da će u narednim danima u ovom ministarstvu biti napravljenja nova strategija koja će se pozvati na stabilizaciju i razvoj.

 „Mnoge porodice imaju potrebe za ovom vrstom stabilizacije zbog izgradnje njihovih kuća, zapošljavanja i dodele prehrambenih paketa. Mi možemo da izgradimo jednu kuću i da kažemo evo vam, stabilizovani ste ali u stvari to nije ni polovina posla, treba da ih podstaknemo da oni rade i da sami naprave svoje kuće, mi treba da stvorimo kapaciteta da oni sami naprave svoje kuće“, dodao je on.

Rašić je naveo da naredne godine planiraju izgradnju „Kuće prijateljstva“ Srba i Albanaca.

„Mislili smo da trebamo da shvatamo jedni druge i da ne dozvolimo da se politika uključi u to. Imamo Kancelariju za komunikacijepreko koje možemo da uspostavimo komunikaciju i sa ljudima iz ruralnog područja“, rekao je Rašić.

Elbert Krasnići, ministar uprave i lokalne samouprave naveo je projekte koji se sprovode u okviru ovog ministarstva.

„Formirali smo program fokusirajući se na opštine jer je bilo određenih oblasti gde su ljudi živeli u opštinama koje su bile manje razvijene, tako da smo u poslednje dve godine kao ministarstvo finansirali 4.5 miliona evra u takvim opštinama. Finansiramo i jedan projekat od tri miliona evra koji je namenjen zajednicama u opštinama“, dodao je on.

Konferencija za donatore i razvojne partnere koji podržavaju nevećinske zajednice održana je u Vladi Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.