Kurti: Hrvatska „uspešna priča i model poštovanja prava manjina“ koji treba slediti

Kosovo vidi Hrvatsku kao uspešnu priču i model koji treba slediti u pogledu ekonomskih i demokratskih dostignuća, ali i u pogledu poštovanja prava manjina - poručio je kosovski premijer ...
Image

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, na ovom sastanku je bilo reči o procesu dijaloga i Osnovnom sporazumu između Kosova i Srbije i njegovom planu za implementaciju.

„Premijer je obavestio ministra Radmana da je na poslednjem sastanku na visokom nivou, koji je održan prošle nedelje, izneo svoju viziju primene člana 7. Osnovnog sporazuma, zasnovanog na hrvatskom modelu tretmana srpskih nacionalnih manjina“ – dodaje se. 

U saopštenju se podseća da i je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo, te da narednog meseca Hrvatska i Kosovo obeležavaju 15. godišnjicu uspostavljanja „diplomatskih odnosa“. 

Dodaje se i da je hrvatski ministar čestitao zbog vizne liberalizacije i uspešnog prolaska prve faze članstva u Savetu Evrope uz „snažnu podršku Hrvatske“.

Hrvatska podržava članstvo Kosova i u drugim međunarodnim organizacijama, uključujući i kandidaturu za Evropsku uniju – navode u saopštenju. 

Podsetimo, Radman se prethodno sastao sa svojom kosovskom koleginicom, Donikom Gervalom Švarc, a posetio i Janjevo gde se danas obeležava 720 godina od prvog pisanog pominjanja Janjeva. 

„Želeli bismo da Hrvati na Kosovu uživaju sva ona prava koja uživa albanska zajednica u Hrvatskoj, u prvom redu da se osigura osobna sigurnost i zaštita imovine, poboljša infrastruktura, te da Hrvati kao manjina budu priznati u Ustavu Kosova“ – naveo je Radman. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.