Kurti sa Borelom o „briselskom predlogu“ normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom, o nastavku dijaloga delegacija Beograda i Prištine.
Image

Kurti je u objavi na društvenoj mreži Twitter naveo da je sa Borelom pričao o „briselskom predlogu normalizacije odnosa sa Srbijom, koji je podržan od strane Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država“.

„Ne smeju se odlagati razgovori o pravno obavezujućem sporazumu, dok se rešavaju aktuelna pitanja“, poručio je Kurti.Ahead of today's @ParisPeaceForum I met with HR/VP @JosepBorrellF to discuss the Brussels Proposal supported by France, Germany and US, on normalization of relations w/ Serbia.We must not delay talks on the legally binding agreement as we address current issues. pic.twitter.com/NlH2WwmUU3— Albin Kurti (@albinkurti) November 11, 2022

Kosovski premijer se danas sastao i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Iz prištinske vlade je saopšteno da su glavne teme razgovora bile nastavak dijaloga u Briselu, primena odluke o preregistraciji vozila i trenutna situacija na Kosovu.

Kurti je rekao Lajčaku da je „međusobno priznanje u centru okvirnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom“.

Preneo je sagovorniku da francusko-nemački predlog, koji ima podršku SAD i EU, služi kao dobra osnova za dalje razgovore u Briselu.

Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu Kosova, Kurti je ponovio da je njegova vlada pokazala odlučnost kada su u pitanju vladavina prava, održavanje mira i bezbednosti.

Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani, razgovarali su juče sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.