17:43, 08.04.2020Izvor: RTS

Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga Beograda i PrištineKosovski premijer u tehničkoj vladi Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.

kurti-i-lajcak-za-nastavak-dijaloga-beograda-i-pristine

Foto: Arbresh.info

Ove poruke su samo deo iz razmenjenih pisama, u kojima je Kurti u svom, informisao Lajčaka o situaciji u vezi sa koronavirusom na Kosovu, te da su u Prištini opredeljeni za dijalog sa Beogradom, uz posredovanje EU i Sjedinjenih Država.

Kaže da u dijalogu ne treba razgovarati o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

"Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora da bude popraćen garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Država koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma", napisao je Kurti.

Takođe je najavio, da će da formira pregovarački tim koji će on da vodi, a da će u njemu da budu i kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajuća Skupštine Vjosa Osmani.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, je u svom pismu, naveo da njegovo imenovanje signalizira opredeljenost EU za dijalog.

Kaže da je potez kosovske vlade da ukine porez prvi znak spremnosti da se vrati dijalogu.

"S obzirom na okolnosti koronvairusa, moraću da prilagodim svoje planove na početku rada.Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj buducćnosti, međutim, ova situacija neće da me spreči i da se bavim time", napisao je Lajčak u odgovoru Kurtiju.

Naveo je da uspostavlja kontakt sa Kurtijem i političkim rukovodstvom na Kosovu kako bi započeli ono za šta se nada da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između njih.

"U međuvremenu, ohrabrujem vas da skoristite ovaj period ograničenja koronavirusom kako biste mogli da nastavite da razmišljate i pripremate se za nastavak procesa ", podvukao je Lajčak.


Tagovi: KosovoDijalogEUAljbin KurtiSporazum BG - PRMiroslav Lajčak

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije