Kurti izbrojao 11 barikada, sa KFOR-om posle katoličkog Božića da vidi kako da se uklone

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je sastanak sa komandantom KFOR-a nakon katoličkog Božića kako bi se, prema njegovim rečima, odlučilo na koji način će se barikade na severu ukloniti. Na ...
Image

„KFOR je od nas tražio neko vreme. Dali smo malo vremena, ali smo svedoci da su danas prošle dve nedelje otkako je 11 barikada postavljeno severno od reke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja. KFOR se uvek zalagao za mirno i bezbedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja. To je bila glavna vrednost koju je KFOR afirmisao u ove 23 godine i još više posle rata na Kosovu. Takođe smo dali vreme KFOR-u upravo zato što se sloboda kretanja smatra osnovnom vrednošću na Kosovu sa stanovišta KFOR-a“, kazao je Kurti.

Iako su do sada kosovski izvori zvanično potvrđivali da je na severu postavljeno 10 barikada, Kurti je sada pridodao još jednu – ukupno 11 njih na magistralnim putevima blokiraju put pre svega Srbima.

„Sada nemamo slobodu kretanja jer ima 11 barikada, koje, kao što znate, nisu civilne, poput francuskih demonstranata u Parizu 1968. godine, već su uniformisane, naoružane i postavljene tako da više zaštite uniformisane naoružane osobe da pucaju na automobile koji dolaze, a ne da dozvole vozilima da prođu sa druge strane barikade“, kazao je, dodajući:

„Drugim rečima, to nisu građanske barikade. KFOR je tražio vreme, mi smo to vreme dali, ali pošto je večeras Božić, trebalo bi da imamo sastanak sa komandantom KFOR-a vrlo brzo, posle Božića, na kojem ćemo, verujem, sve razjasniti. Ali ovo se ne može tolerisati beskonačno. Prošle su dve nedelje i ne možemo dozvoliti da prođu i nedelje bez slobode kretanja. Od tog sastanka koji očekujemo odmah posle Božića, verujem da će se sve razjasniti i daćemo odgovore”.

KFOR se još juče još jednom oglasio ponovo zatraživši da se pitanje barikada reši dijalogom.

Barikade na severu Kosova ušle su u treću nedelju. Petnaesti je dan od kada su postavljene na zvanično deset mesta na magistralnim putevima ka Jarinju i Brnjaku. Postavljene su neposredno nakon što je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, koji se i dalje drži u bazi Kosovske policije na Jarinju. Srbi traže njegovo puštanje kao i drugih Srba nedavno uhapšenih, među kojima su civil Miljan Adžić i takođe bivši kosovski policajac Slađan Trajković. Svojim zahtevama su pridodali još dva: da se uklone policijske jedinice koje su se sa juga rasporedile po severu, ali i spisak koji već mesecima cirkuliše za navodno hapšenje Srba.

Kako javljaju lokalni izvori večeras za naš portal KoSSev, ali i Radio Kontakt Plus, u Zubodolini u Zubinom Potoku je danas postavljena još jedna barikada, što bi trebalo da čini 11. barikadu na severu.

Za sada nema naznaka da će barikade biti uklonjene.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.