„Kurti je poslednji koji treba da tumači šta je u interesu Srba na KiM“

Na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbima na Kosovu nije u interesu da se formira Zajednica srpskih opština, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, ...
Image

„Vrhunac licemerja i cinizma predstavlja poruka Kurtija da ZSO nije u interesu srpskog naroda na KiM. Poslednji koji treba da tumači šta je u interesu Srba jeste Kurti“, poručio je Petković.

Petković je istakao da „u interesu srpskog naroda na KiM nisu – više od 200 etnički motivisanih incidenata, skrnavljenje srpskih grobova i crkava, institucionalno nasilje i jednostrani potezi prištinskih vlasti“.

„Svega ovoga ne bi bilo da je formirana ZSO i to onako kako je dogovoreno briselskim sporazumom. Umesto učestalih kriza, danas bismo na KiM imali mnogo stabilniju političko-bezbednosnu situaciju, a Srbi i južno i severno od Ibra bi uživali svoja puna prava“, naglasio je Petković.

Petković je poručio da bi „Kurtiju bilo bolje da ispuni preuzetu obavezu i formira ZSO sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima koje joj pripadaju“.

„Zajednica srpskih opština čuva ostanak i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, u tome leži glavni razlog zbog koga Kurti odbija da je formira ZSO, jer ne želi Srbe na KiM“, tvrdi Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.