Kurti: „KS“ tablice neće biti vraćene, priznanje tablica i dokumenata nije recipročno priznanje državnosti

"KS" tablice neće biti vraćene. Najbolja opcija je potpuna eleminacija ulazno-izlaznih dokumenata, da nema privremenih tablica i stikera. Ali, ako ih bude s jedne, biće ih i sa druge, rekao ...
Image

Kurti je posle gotovo nedelju dana, na sednici vlade u Prištini, izneo detalje sastanaka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i podsetio da Grčka koja nije priznala Kosovo – priznaje kosovska dokumenta i tablice.

Kurti je ponovio da Kosovo insistira na bilateralnim odnosima i obostranom „priznanju“, ali je kazao da je imalo još nekoliko predloga o kojima je želeo da se razgovara: članstvo u međunarodnim organizacijama, suočavanje s prošlošću, pitanje nestalih, seksualno nasilje tokom rata, materijalna i nematerijalna šteta, vraćanje artefakata.

On je istakao i da je važno pitanje manjina, kako Srba, tako i ostalih naroda koji žive na Kosovu.

Dodao je da druga strana nije pozitivno odgovorila na njegov „elaborat“, niti je zainteresovana za „potpunu normalizaciju“.

Govoreći o slobodi kretanja, odnosno o uvođenju recipročnih mera po pitanju registarskih oznaka i dokumenata, kosovski premijer je kazao da ni u tom smislu nije bilo spremnosti za kompromis sa druge strane.

Kazao je da je Vučić napustio zgradu.

„Najbolja opcija je potpuna eleminacija ulazno-izlaznih dokumenata, da ne bude privremenih tablica i stikera. Ali, ako ih bude s jedne, biće ih i sa druge strane“, rekao je Kurti na sednici vlade u Prištini.

„Dali smo ideju da se priznaju svi dokumenti, zašto se ne priznaju svi dokumenti?“, upitao je Kurti i dodao da to nije prihvaćeno.

On smatra da to ne podrazumeva recipročno „priznanje državnosti“ i u tom smislu je podsetio da Grčka, koja nije priznala Kosovo, priznaje kosovska dokumenta i tablice.

„Sporazumom koji bi trebalo imati, recipročno priznanje je njegov zaključak. To što imamo recipročno priznanje tablica, ne znači recipročno priznanje“, kazao je on.

Kaže i da Srbija „manipuliše“ građanima zbog ulazno-izlaznog dokumenta.

„To je samo papir formata A4“, pojasnio je on.

Kurti je ponovio da će za preregistraciju vlasnici vozila biti oslobođeni carine i Pdv-a.

On tvrdi da je predsednik Srbije još 2014. priznao da su te tablice (srpske sa oznakama kosovskih gradova) nelegalne, a da sada traži uvođenje „KS“ tablica.

„Tablice KS nisu potrebne i ne mogu se vraćati više. Kosovo je suverena zemlja“, poručio je Kurti.

On je istakao da ove mere (tablice i dokumenti) „ne podrazumevaju ugrožavanje nacionalne bezbednosti“.

Govoreći o pretnjama Srba izlaskom iz institucija, Kurti je kazao da su to „pretnje Milana Radoičića“. Poručio je da Srbi ne treba da se vode pretnjama „individue koja se nalazi na crnoj listi SAD-a“.

Aljbin Kurti je još jednom istakao da se „zalaže za dijalog“, a Srbiju optužio za nepotrebno stvaranje tenzija.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.