Kurti: Razmatramo 15 modela Zajednice srpskih opština, Lajčak ih predložio

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da njegovi savetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela Zajednice srpskih opština, koje mu je predložio Miroslav Lajčak - specijalni izaslanik ...
Image

Kurti je kazao da će se “iz tih modela, na osnovu kojih su organizovane nacionalne manjine širom EU, uzimati elementi uz pomoć kojih bi manjinske zajednice na Kosovu bile pravilno tretirane”.

Istakao je da “neće biti kompromisa kada su u pitanju ustavnost, zakonitost i funkcionisanje države”.

„Modeli koje je predstavio Lajčak su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije, ima ih petnaestak i dobro smo sa tim upoznati. Verujem da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente ne samo vezane za ljudska prava, već i za prava nacionalnih manjina, kako bi svi građani naše zemlje bili tretirani jednako. Time se trenutno bave moji savetnici i neki od ministara, gledamo šta je najpovoljnije”, rekao je Kurti.

Kazao je da će uskoro biti poznati dnevni red i teme sastanka koji će 18. marta biti održan u Ohridu.

Pomenutom sastanku će osim Kurtija prisustvovati i predsednik Srbije – Aleksandar Vučić, šef evropske diplomatije – Žozep Borel i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog – Miroslav Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.