Kurti: Na EU je da nađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujući

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je u Ohridu postignut dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i dodao da je sada na Evropskoj ...
Image

„Srbija je, baš kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbegavala potpisivanje Sporazuma, a sada i Aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum učinila pravno i međunarodno obavezujućim“, napisao je Kurti na Tviteru.

Ujedno se zahvalio visokom predstavniku EU Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na posvećenosti.

„Otišli smo u Ohrid sa dobrim namerama i pokazali veru tokom jučerašnjih sastanaka. Zahvaljujem se i Severnoj Makedoniji na toplom gostoprimstvu“, naveo je Kurti.We came to Ohër/Ohrid with good intentions and demonstrated good faith throughout yesterday's meetings. I thank EU HR/VP @JosepBorrellF, EUSR @MiroslavLajcak, and DAS Escobar for their unyielding commitment, as well as North Macedonia for their warm hospitality.— Albin Kurti (@albinkurti) March 19, 2023

Podsetimo, nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati.

Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

O razgovorima u Ohridu čitajte u posebnim vestima.

Tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji

Kurti: Vučić beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.