10:38 | 19.03.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kurti: Na EU je da nađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujućiKosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je u Ohridu postignut dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i dodao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujući.

kurti-na-eu-je-da-nade-mehanizam-kako-bi-sporazum-postao-pravno-obavezujuci

Foto: N1

"Srbija je, baš kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbegavala potpisivanje Sporazuma, a sada i Aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum učinila pravno i međunarodno obavezujućim", napisao je Kurti na Tviteru.

Ujedno se zahvalio visokom predstavniku EU Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na posvećenosti.

"Otišli smo u Ohrid sa dobrim namerama i pokazali veru tokom jučerašnjih sastanaka. Zahvaljujem se i Severnoj Makedoniji na toplom gostoprimstvu", naveo je Kurti.

Podsetimo, nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati.

Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

O razgovorima u Ohridu čitajte u posebnim vestima.

Tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji

Kurti: Vučić beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU
Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRFrancusko-nemački predlog

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije