18:21, 26.02.2020Izvor: Koha, KoSSev

Kurti: Ne planiram da šaljem KBS na sever KosovaNeposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013, sa tadašnjim šefom NATO-a, o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever Kosova ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.

kurti-ne-planiram-da-saljem-kbs-na-sever-kosova

Foto: Visoko.ba

Potvrdio je da ne planira da šalje pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova, već da je objavljivanjem prepiske hteo da pojasni „sporazum potpisan 2013. godine“, prenose kosovski mediji.

Iako „neće preduzimati korake“ po pitanju upućivanja KBS na sever, te neće narušiti odnose sa NATO i KFOR-om, Kurti je kazao da je njegova obaveza da „obavesti predsednika parlamenta, šefa države i glavnog državnog tužioca“ o ovom sporazumu iz 2013.

Prema Kurtijevim rečima, važno je za vladu da sazna ko je zahtevao takvu obavezu od premijera, te da ne veruje da je to zatraženo iz Brisela.

„Srbija je to mogla da zatraži, ali onda to treba da se zna. Ova razmena pisama između bivšeg sekretara Rasmunsena i bivšeg premijera Tačija, po mišljenju pravnog tima kabineta premijera, predstavlja međunarodni dokument, koji je zasnovan na Bečkoj konvenciji. Skrivanje ovakvog sporazuma, datiranog na 19. april 2013, smatramo flagrantnim kršenjem, prema čemu pravosudne vlasti moraju da postupe“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kazao je i da su 2013. godine, poslanici obmanuti kada je u pitanju Briselski sporazum.

Tamo je 15 tačaka, a prvih šest se tiču Zajednice, požalio se kosovski premijer.

Kurti je najavio da će sutra da se sastane sa komandantom Kfora, ističući važnost koju vlada pridaje savezu sa NATO-om.


Tagovi: KBSHašim TačiAljbin KurtiNATO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije