Kurti: Ne postoje srpske opštine na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da “ne postoje srpske opštine na Kosovu, već postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo”. Dodao je da “nema ni ...
Image

Kurti je novinarima u Prištini kazao da “opštine nemaju nacionalnu pripadnost” i da “kosovski ustav ne dozvoljava formiranje zajednice opština po etničkoj osnovi”.

„Možete imati zajednicu opština ili raznih drugih organizacija kada su u pitanju ekonomija, privreda, zdravstvo ili obrazovanje, ali ne po etničkoj osnovi. Ona 33 sporazuma koja su potpisana u Briselu pre nego što sam ja došao na vlast, raspoređena su po jednoj horizontali, bez ikakve hijerarhije. Ne možemo reći da je neki sporazum važniji od drugih. Svi sporazumi su jednaki i oni će biti tretirani u toku pregovora, koji u osnovi imaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa. Znači, svi pređašnji sporazumi su unutar tog predloga. Ne može niko sad reći da je jedan sporazum važniji. Ima ih ukupno 33“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je dodao da će “kada dođe vreme” i na osnovu predloga Evropske unije “razmotriti sve te sporazume”.

„Nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora. Potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora da ima u centru međusobno priznanje“, poručio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić “prekršio je svoj najdraži sporazum”.

„Dogovor o udruživanju opština od 19. aprila 2013. godine potpisan je od strane bivšeg kosovskog premijera Hašima Tačija i bivšeg srpskog premijera Ivice Dačića. Taj sporazum je prekršio predsednik Srbije 10. decembra prošle godine, kada je napisao pismo upućeno u pet država Evropske unije koje ne priznaju Kosovo. Znate, EU ima 27 država članica, ali pet njih ne priznaje Kosovo. Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv apliciranja Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. To je prekršaj, on je prekršio svoj najdraži sporazum, jer u tački 14 tog sporazuma piše da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama“, pojasnio je Kurti.

Na kraju svog obraćanja novinarima na srpskom jeziku, Kurti je ponovio da je sporazum o ZSO na koji se poziva zvanični Beograd “prekršen pre mesec i po dana od strane srpskog predsednika”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.