Kurti: Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom

„Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, oglasio se večeras kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon najave srpskih vlasti da će, u ...
Image

Srbija će uputiti KFOR-u zahtev za povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju, kazao je večeras u obraćanju naciji srpski predsednik Aleksandar Vučić, navodeći i da će taj zahtev da bude odbijen. 

Nakon večerašnjeg obraćanja srpskog predsednika oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti. 

„Srbija već nekoliko dana preti Kosovu agresijom. Predsednik i premijer Srbije pozivaju na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vreme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, to je rekacija Beograda na predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa dveju strana, koji podržavaju Francuska i Nemačka i SAD.

„Oni žele da se vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde se nalazi veto Rusije i Kine“, tvrdi Kurti.

„Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom Srbija je autokratska, proazijska i ratnohuškačka. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, poručio je kosovski premijer.

Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, dodaje Kurti, „ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žeđi za vatrom i krvlju“.

„Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova“, navodi kosovski premiijer.

Osvrćući se na barikade na severu Kosova, koje su postavljene danas zbog hapšenja Dejana Pantića nekadašnjeg pripadnika Kosovske policije, Kurti navodi da je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i da „barikade maskiranih kriminalaca na severu moraju odmah biti uklonjene“. 

„Kosovo je zemlja slobodnih i vrednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Republika Kosovo će pobediti“, zaključio je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.