Kurti o srpskim ličnim kartama: Od sutra na prelazima jedan dokument više, ne manje

„Nećemo uzimati dokumente ljudima koji iz Srbije dolaze na Kosovo, dodajemo deklaracioni dokument, jer se Srbija već 11 godina tako ponaša kada svaki građanin naše republike ...
Image

Na konferenciji za medije naveo je i da nema mesta mogućnosti destabilizacije situacije. 

„Nema mesta napetosti, mogućnosti destabilizacije, jer se radi nešto legalno. Oni koji govore o nasilju, barikadama, destabilizaciji, tenzijama, govore o sebi, ne o nama,“ rekao je Kurti, prenosi Kallxo – uoči početka sprovođenja odluke kosovskih vlasti o izdavanju posebnog dokumenta za građane koji ulaze i izlaze sa Kosova, a nosioci su srpskih ličnih dokumenata, i odluke o preregistraciji srpskih registarskih oznaka gradova na KiM na „RKS“ registarske tablice.

„Znam da kod našeg severnog suseda, na tamošnjoj političkoj sceni, ima mnogo političara do šefa države koji su lideri straha i zastrašivanja. Verujem da mir, demokratija, pravna država, republika, ustavnost nemaju alternativu. Zato želim, verujem i radim da sutra sve prođe bez problema“, rekao je.

U Prištini je danas održan i sastanak Saveta ze bezbednost. 

„Sutra, 1. avgusta 2022. godine, počinje primena odluke vlade od 29. juna za početak konverzije registarskih tablica u zvanične Republike Kosovo i za granični prelaz sa privremenim deklaracionim listovima koji zamenjuju lična dokumenta iz Srbije, kao i rok za prekrivanje srpskih državnih simbola i oznaka za vozila koja ulaze na našu teritoriju. Ovaj rok se pomera do 31.10.2022“, navodi se u saopštenju iz kosovske vlade.

Navode da su institucije razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje odluka koje sutra stupaju na snagu. 

Oni uveravaju građane da će preregistracija registarskih oznaka i prelazak građana na prelazima biti obrađeni „brzo, bez prepreka i u realnom vremenu“.

Ističu da je odluka kosovske vlade „u funkciji bezbednosti, uspostavljanja javnog reda i zakonitosti vladavine prava“.

Vučić: I Albance i Srbe molim i kumim da sačuvamo mir i da razgovaramo

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.