Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale su agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

Juče ujutru: „Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak“; Sinoć: Kosovska ...
Image

Istovremeno kada je u mestu Rudare danas uklanjana barikada koju su juče postavili Srbi i to uoči sprovođenja odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, što je kasno sinoć i odloženo zbog tenzija na više lokacija na Severu, u Prištini su konferenciju za medije upravo na ovu temu održali kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kurti.

Kurti je tokom konferencije sumirao jučerašnji događaj na severu, uz veliku zahvalnost američkim i evropskim zvaničnicima na podršci, ali i Kosovskoj policiji naročito na severu.

Precizirao je da je od juče na severu postavljeno ukupno devet barikada, za koje očekuje da će danas biti i uklonjene, te da odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima neće biti odlagana dok se to ne učini.

Osim što je barikada u Rudaru nešto pre podneva uklonjena, kosovski mediji javili su da se istovremeno sa uklanjanjem započelo i u Zubinom Potoku i Leposaviću.  

„Vlada ponavlja obećanje da će onog trenutka kada se uklone barikade i očisti put, odluke biti odložene“, kazao je Kurti, prenose mediji sa konferencije.

I danas je govorio o „kriminalnim grupama ilegalnih srpskih struktura“, sa kojima se, kako je istakao, nije lako suočiti, jer ih „podržava severni sused“.

Tvrdi da će se kosovsko tužilaštvo i policija baviti prekršenim zakonima koji su se dogodili juče, za koje kaže da ima na desetine.

„Sve naše mere koje smo preduzeli su radi bezbednosti građana i nemaju nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću. Neće se tolerisati nasilje„, naveo je Kurti.

Tokom konferencije Kurti je građanima, ali i medijima, uputio poruku u vezi sa, kako je kazao, „širenjem lažnih vesti koje dolaze od medija iz Beograda i Moskve“.

„Molimo sve medijske radnike da saopštenja koja dolaze od medija iz Beograda i Moskve ne šire kao vesti i činjenice na nekritičan način, jer je reč o autoritarnim zemljama bez slobode medija“, kazao je on.

Podsetimo, u obraćanju juče ujutru, a nakon sednice Saveta za bezbednost Kosova, Kurti je kazao da ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima.

„Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak“, kazao je on juče.

Istog dana, međutim, kosovska vlada je nakon njegovog hitnog sastanka sa američkim ambasadorom i konsultacijama sa EU, saopštila je da ipak odlaže primenu te odluke za mesec dana.

Odmah potom, nakon ponoći, kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštava da je započela primena odluka, ali ne i na Jarinju i Brnjaku, a za njim i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u 2 časa po ponoći, da kosovska vlada nije ništa odložila već odlučila da „zastane sa primenom odluke uz uslov da se do 1. avgusta uklone barikade na Severu“.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.