Kurti „nema informacije“ o primedbama EU na njegove uslove za formiranje ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da nema saznanja o primedbama Evropske unije koje je pomenuo šef kosovske pregovaračke ekipe Besnik Bisljimi na dva od šest Kurtijevih uslova za ...
Image

Bisljimi je novinarima nedavno rekao da posrednici u dijalogu nisu prihvatili dva od šest Kurtijevih uslova, ali nije rekao o kojim uslovima je reč.

Kurti je danas rekao da mu „nije poznato da postoje takve primedbe na dva od šest uslova.

„Možda bi trebalo da o tome razgovaram (s Bisljimijem) i vidim kakvu komunikaciju on ima sa zemljama EU“, kazao je.

„Još jednom kažem, tih šest uslova, šest principa, jesu takvi koji omogućavaju da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i zakonom, da ne bude jednonacionalna, da ima reciprocitet prava nevećinskih zajednica“, rekao je Kurti posle svečanosti povodom 53. godišnjice Univerziteta u Prištini.

Kurti je pre dve nedelje u Skupštini izneo šest uslova za formiranje ZSO.

Prvi uslov je da ZSO bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da ne može biti jednonacionalno niti da ima javnu ili izvršnu vlast.

Sledeći uslov je da se između Kosova i Srbije primenjuje princip reciprociteta za prava nacionalnih manjina, zatim da se ugase nelegalne strukture Srbije na severu i da se preda sve nelegalno oružje; da ZSO bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznavanja, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Kurti je izjavio i da Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavljaju da budu glavni saveznik Kosova, u normalizaciji odnosa sa Srbijom, u čijem središtu treba da bude obostrano priznanje.

Upitan o sadržaju pisma američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kojem se kaže da Kosovo i Srbija treba da prave teške kompromise kako bi postigli normalizaciju odnosa i ostvarili sigurnost i prosperitet građana, Kurti je rekao da nije pročitao pismo, ali da smatra da su SAD i dalje glavni partner Kosova.

„I prijatelj i saveznik u našoj izgradnji demokratske države, u ekonomskom razvoju i normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji treba da budu zasnovani na međusobnom priznanju“, kazao je on.

Dodao je da će, osim međusobnog priznanja, biti i drugih pitanja u tom sporazumu, ali da je međusobno priznanje u centru dijaloga i sporazuma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.