20:51, 05.05.2022 Izvor: TV Kljan Kosova

Kurti nemačkoj ministarki odbrane: Bez uzajamnog priznanja nastavak dijaloga sa Beogradom nema smislaKosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je nadu da će 13. maja u Briselu biti postignuti dogovori sa zvaničnim Beogradom kada su u pitanju nestala lica, registarske tablice i plaćanje struje u opštinama na severu, javlja TV Kljan Kosova.

kurti-nemackoj-ministarki-odbrane-bez-uzajamnog-priznanja-nastavak-dijaloga-sa-beogradom-nema-smisla

Foto: TV Kljan Kosova

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, Kurti je naglasio da "dijalog treba da rezultira dogovorom, a da u centru sporazuma treba da bude uzajamno priznanje dveju zemalja".

Pomenuo je da je sa Lambrehtovom razgovarao o podršci Nemačke kada je u pitanju težnja Kosova da postane deo međunarodnih organizacija, kao što je na primer Savet Evrope, čiji član Priština želi da postane.

"Bilo je reči o podršci koju sam dobio od kancelara Šolca i šefice diplomatije Analene Berbok, kada se radi i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova", rekao je Kurti.

Lambrehtova je izjavila da se nada da će novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, biti znak pozitivnih promena kada je u pitanju proces dijaloga, javlja TV Kljan Kosova.

"Prvi pozitivni koraci bi mogle biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata", navela je nemačka ministarka.

Dodala da će zemlja koju predstavlja nastaviti da pruža vojnu podršku Prištini, uglavnom kroz prisustvo u KFOR-u.

"Bićemo posvećeni i kada je u pitanju obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga", rekla je Lambrehtova.

Istakla je da Nemačka podržava težnju Kosova da postane član NATO i EU, te da će pomoći vladi Prištini u tim naporima.
Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRNemačka

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije