Kurti: Neplaćanje struje i vode na severu Kosova, građane koštalo 337 miliona evra

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, optužio je “paralelne strukture koje kontroliše Srbija u opštinama na severu Kosova”, da su građane i poreske obveznike na Kosovu ...
Image

Kurti je naveo da “paralelne strukture” ne dozvoljavaju naplatu električne energije i sprečavaju primenu energetskog sporazuma postignutog u dijalogu pre deset godina.

“Bez ikakvih apela za štednju, potrošnja struje u ovim opštinama porasla je za 70 procenata za prethodnih deset godina, delom zbog uzgoja droge i rudarenja kriptovaluta”, naveo je Kurti na Tviteru.

On je dodao da građani koji žive na severu, razumeju da je plaćanje osnovnih komunalija poput struje i vode normalno, ali i da zaslužuju da žive „oslobođeni organizovanog kriminala, pritiska i pretnji od strane nelegalnih struktura predvođenih Srbijom“.The parallel structures do not allow electricity billing & they obstruct implementation of an energy agreement reached in the dialogue 10 years ago. W/ no incentive to save, consumption in these municipalities increased 70+% in a decade, partly due to drug farming & cryptomining.— Albin Kurti (@albinkurti) February 12, 2023

Oglasio se potom direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da kosovski premijer Aljbin Kurti treba da “nađe drugačiji izgovor za to što mu je kasa prazna i da prestane da laže i kriminalizuje Srbe”.

„Laž i samo laž od strane Aljbina Kurtija. Dve decenije Beograd je finansijski podržavao potrošnju električne energije na severu KiM i primera radi od novembra 2009. do decembra 2020. godine za te namene smo izdvojili 171 milion evra. Zato neka Kurti nađe drugačiji izgovor za to što mu je kasa prazna i neka prestane da laže i kriminalizuje Srbe'', poručio je Petar Petković na Tviteru.

Tvrdi i da je “jedina odgovorna za nesprovođenje energetske Mape puta Priština koja ne želi da dodeli Elektroseveru distributivne usluge”.

„Pristina, stop fake news!“, poručio je Petković u reagovanju.Lie and nothing but lie by @albinkurtiFor two decades, Belgrade had financially supported electricity consumption in the north of K&M, and, just as an example, between November 2009 and December 2020, we allocated 171 million euro for that purpose. 1/2 https://t.co/pU117iK3pi— Петар Петковић (@PetkovicPetar) February 12, 2023

U sličnom tonu reagovala je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je izjavila je da je “brutalna laž tvrdnja kosovskog premijera Aljbina Kurtija” da su “paralelne strukture koje kontroliše Srbija na severu” koštale građane i poreske obveznike na Kosovu 320 miliona evra zbog neplaćenih računa za struju i 17 miliona evra za vodosnabdevanje od 1999. godine. 

“Ovo je samo jedan primer razmera i smelosti laži Aljbina Kurtija. Može li se zamisliti u kojoj meri laže o stvarima koje je teže proveriti, a koje su manje očigledne (i koje su manje poznate) od ovoga? Brutalno”, napisala je Ana Brnabić na Tviteru. This is just one example of the extent and audacity of lies of Albin Kurti. Can one imagine to what extent he lies about things which are less easy to check, and less obvious (also less known) than this? Brutal. https://t.co/E6i1LFKFvS— Ana Brnabic (@anabrnabic) February 13, 2023


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.