Kurti: Nisam dobio adekvatan argument za osnivanje Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je u intervjuu za RTK 2 da od 18. avgusta 2022. godine traju pregovori o konačnom sporazumu Beograda i Prištine. Kurti je rekao da je predlog Evropske unije ...
Image

Kosovski premijer je kazao da “ne vidi potrebu osnivanja Zajednice srpskih opština”, ali je spreman za razgovore o pravima nevećinskih zajednica.

„Spreman sam za razgovore i pregovore o pravima manjina, nevećinskih zajednica… Morate razumeti da je veoma važno da oni koji žele veća prava nego što im pruža plan Martija Ahtisarija – treba da argumentuju svoje zahteve. Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir, pa me zanima šta bi to dopunilo njegov plan i koji su to argumenti“, rekao je on.

Nakon predstavljanja predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prema rečima kosovskog premijera, počeli su pregovori o postizanju konačnog sporazuma dveju strana.

„Da budem potpuno jasan i iskren, 9. septembra pročitao sam taj predlog sa Lajčakovog 'iPad' uređaja, nisam imao dokument u pisanoj formi… Bili su tu Pletner i Bon, savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara. Odmah sam shvatio da najzad imamo predlog sporazuma“, otkrio je Kurti.

Govoreći o povratku Srba sa severa u kosovske institucije, Kurti je rekao da se ne slaže sa trenutnim stanjem i da ne želi Srbe da zameni Albancima.

„Meni je veoma žao što su oni podneli ostavke i mislim da je to bila greška. Pošto su Srbi dali ostavke, onda treba da oni i budu na tim pozicijama, pa ih pozivam da apliciraju za posao“, poručio je kosovski premijer.

Upitan da prokomentariše trenutnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, Kurti je kazao da nije odustao od predizbornog obećanja i da mu je jedan od prioriteta dijalog sa Srbima.

Dodao je da trenutno ne postoji poverenje među zajednicama na Kosovu i najavio pokretanje 123 projekta za start-up kompanije i mala preduzeća, od kojih je 48 namenjeno Srbima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.