Kurti o barikadama: Sami ih postavili barikade, sami ih i uklonili

„Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima, oni koji su se blokirali, naprasno su se umorili“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije ...
Image

Prisutne medije, u opuštenom izdanju, sa suprugom, obavestio je da se barikade uklanjaju, te poručio da je „još bolje što se ovo radi bez intervencije Kosovske policije“.

Za to vreme na severu su bile u toku pripreme za uklanjanje barikada, a šetalištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, čuvenom „Mitrovačkom Knez Mihajlovom“, danas su prošetali pripadnici Kosovske policije.

Ovu priliku Kurti je iskoristio i da pozdravi novinare koji su danas izveštavali upravo sa severa, poručivši:

„Oni danas nisu ovde sa nama, ali mi smo sa njima zauvek“.

Posednu dobrodošlicu poželeo je novinarima iz Ukrajine, te kazao da mu je zadovoljstvo da im pomogne – „jer svojom borbom u Ukrajini oni pomažu slobodi, demokratiji i bezbednosti“.

„Hvala svima na javnim izveštajima i na stručnom istraživanju koje ste uradili, na kritikama, na primedbama i sugestijama koje ste nam dali“, kazao je.

Na konferenciju za medije na kojoj se Kurti osvrnuo na godinu koja se završava, pojedini mediji koji izveštavaju na srpskom, uključujući KoSSev portal, nisu pozvani. Prema saznanjima KoSSeva, nisu pozvani novinari mahom sa severa. Ujedno, urpkos obećanju iz kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija, i više pokušaja tokom letošnje krize na severu, KoSSev nije uspeo da dobije intervju od aktuelnog kosovskog premijera. Nasuprot tome, KoSSev podseća da je Kurti izuzetno agilan i dostupan kada su u pitanju međunarodni i regionalni mediji. Uprkos desetinama intervjua za međunarodne i regionalne medije, KoSSev podseća da nisu zabeležili da je Aljbin Kurti do sada dao intervju za medij koji sa Kosova izveštavaju na srpskom.

Ideja za kosovskog premijera za sledeću godinu – ukidanje PDV-a

Prethodna godina, kaže Kurti, bila je godina višestrukih kriza, ali i „rasta demokratije, ekonomije i zakonitosti, kao i imidža Kosova u svetu“.

Mi kao Vlada još uvek nismo u sredini mandata, na polovini mandata, ali napredak i izazovi su evidentni

Za sledeću godinu kosovski premijer ima ideju – ukidanje PDV-a, a opoziciji se zahvalio na „ideji po pitanju pravde“.

„Sada bi 2023. godina trebalo da bude godina provere pravde i još većeg privrednog razvoja“, zaključio je Kurti uvodno obraćanje.

Dvadeseti dan je barikada. Ujedno i poslednji. Zvanični Beograd, preko Petra Petkovića, a potom i Aleksandra Vučića najavio je, odnosno potvrdio da je sa Srbima sa Severa dogovoreno uklanjanje barikada.

Vučić koji je kasno sinoć u kasarni u Raški razgovarao sa Srbima, najavio je da se sa uklanjanjem barikada započinje rano jutros. Međutim, uklanjanje barikada otpočelo je u ranim popodnevnim časovima, dok su jutros zapaljena dva kamiona. U pitanju je barikada kod Dudinog Krša, u Kosovskoj Mitrovici gde su one postavljene pre dva dana.

Prve barikade uklonjene su u opštini Zubin Potok, odnosno u Zubodolini i Varagama, pa Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu, započelo se sa uklanjanjem barikada u zvečanskoj opštini. Uklonjene su i u selu Rudare i kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, ali i na jednom i na drugom mestu i dalje je preko jedne trake parkirano jedno vozilo.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.