Kurti o dogovoru: Hovenijer imao više informacija, upozorio me da bi situacija na severu mogla nepovratno da se pogorša

Nemački novinar, Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je „pristao na kompromis“ u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ...
Image

Mihael Martens, saopštio je na svom Tviter nalogu da je odradio „opsežan“ intervju sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, te da će isti biti objavljen u ‘Frankfurter Allgemeine Zeitungu’.

On je, međutim, na svom Tviter nalogu objavio ključne poruke kosovskog premijera i teme o kojima su razgovarali.

Nakon nedavno postignutog dogovora u Briselu o deeskalaciji situacije u vezi sa pitanjem tablica, ali i o „potpunom koncentrisanju na predlog za normalizaciju odnosa“ u budućnosti, Kurti je, kako prenosi Martens, rekao da je pristao na kompromis nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na severu Kosova „mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša”.

Američki ambasador je „imao više informacija od mene“ o situaciji na severu, kazao je Kurti, pominjući „bezbednosne brige“, ali ne ulazeći u dalje detalje, preneo je na svom Tviteru Martens.

Kurti se ujedno osvrnuo i na kritike na njegov račun od strane visokog predstavnika EU, Žozepa Borela, koji ga je uoči postizanja dogovora, u ponedeljak, nakon razgovora sa Vučićem koji nisu proizveli rešenje, označio kao nekonstruktivnu stranu.

„Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan“, poručio je Kurti, prenosi nemački novinar.

Martens je saopštio i da je Kurtiju postavljao pitanja u vezi sa ulogom Borela i izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, kao i o suštini francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Pitao sam gospodina Kurtija kakav podsticaj ima gospodin Vučić da radi na tome da Srbija prizna Kosovo, s obzirom na to da je perspektiva članstva u EU za Srbiju (i ostalih 5 država Zapadnog Balkana) mrtva, šta god da rade i kako god da se reformišu? Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala kao da je na vidiku sada nestala?“, naveo je ovaj novinar.

Kurti je govorio i o reciprocitetu, zaštiti prava manjina na Kosovu i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„Po pitanju Asocijacije ili Srpskih zajednica na Kosovu (što traže koje EU i SAD), pokušao sam da shvatim da li je za gospodina Kurtija važnije nesprovođenje ove ideje od potencijalnog pogoršanja odnosa Kosova sa zapadnim saveznicima“, naveo je ovaj novinar.

Kurti je u ovom intervjuu još jednom kazao da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU decembra meseca ove godine.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.