Kurti „optimista“ po pitanju pravno obavezujućeg sporazuma, zemljišta Visokih Dečana i liberalizacije viza

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, učestvovao je na 102. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a. Govorio je o nizu tema. 
Image

On je, između ostalog, tokom svog govora govorio o pitanju zemljišta manastira Visokih Dečana, rekavši da je optimista da će to pitanje biti rešeno, prenosi Klankosova.tv.

„Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam, ja sam prvi premijer Kosova kojeg pravoslavni sveštenici u manastiru Dečani ne prihvataju za sastanak. Moji prethodnici su se sreli, ali me ne žele na sastanku. Tražio sam termin, ali su me odbili. Verujem da možemo da se uključimo u dijalog i rešimo probleme koje imamo“, rekao je Kurti.

On je kazao da žele da sačuvaju manastir Visoki Dečani koji je, kako je rekao, kulturno nasleđe svih građana.

Kurti je izrazio i optimizam kada je u pitanju dijalog, navevši da ovaj dijalog ne treba da služi samo za upravljanje krizama, već i za sporazume.

„Optimista sam po pitanju dijaloga u Briselu. Dijalog ne treba da služi samo za upravljanje krizama, već treba da služi za sporazum. Ušli smo u novu fazu od 18. avgusta ove godine, to je nova faza, jer je prva tema u kabinetu gospodina Borela u Briselu bio opšti okvir sporazuma. Dakle, dijalog za sporazum, razgovaraćemo o okviru“, rekao je Kurti.

On je naveo da nije da neće biti drugih tačaka u sporazumu, već će centralni deo biti međusobno priznavanje.

„Veoma sam optimista. U prošlosti, kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, to je bio motivacioni pristup za odugovlačenje… Ne kažem da neće biti drugih tačaka u dogovoru, ali centralni deo će biti međusobno priznavanje. Ovaj novi pristup, sa novom agendom u Briselu gde želimo da imamo okvir opšteg sporazuma, čini me optimistom u pogledu meseci koji su pred nama da postignemo pravno obavezujući sporazum“, rekao je. 

Takođe, naveo je da skepticizam pojedinih zemalja članica EU kada je u pitanju liberalizacija viza za Kosovo više nema osnova. 

Prema njegovim rečima, Kosovo je ispunilo više kriterijuma od „bilo koje zemlje u regionu“, dok ima poboljšanja i u drugim oblastima takođe. 

Prema njegovim rečima, i sama Evropska unija se preko svojih organa izjasnila za liberalizaciju viznog režima.

„Prošlog jula obeležili smo četiri godine od kada je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viza za građane Kosova. EU, kao najvažniji istorijski projekat i proces mira i prosperiteta od Drugog svetskog rata, takođe je pokazala da se zalaže za viznu liberalizaciju za Kosovo“, rekao je on.

Kurti je, podsećajući na ispunjene kriterijume, rekao da je postignut napredak i u borbi protiv korupcije i vladavini prava.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.