Kurti objavio svoju verziju statuta Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na društvenoj mreži Twitter svoju verziju statuta Zajednice srpskih opština. Prema Kurtijevom mišljenju, ZSO treba da bude ...
Image

U Kurtijevoj verziji Zajednice srpskih opština “svi Srbi na Kosovu biće funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom”.

Kurti tvrdi da će, na osnovu tog dokumenta, svi Srbi moći da se slobodno udružuju radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska prava i ciljeve.

Takođe, predviđeno je i obezbeđivanje “direktnog kanala komunikacije sa Vladom Kosova”.

Kurtijevim nacrtom omogućava se da se ZSO finansira iz budžeta Vlade u Prištini, Vlade Srbije, međunarodnih organizacija i donacija.

Međutim, Kurti je naveo da sve to “mora da prođe procedure Ministarstva finansija Kosova”.

U dokumentu piše da je moguća saradnja ZSO sa svim institucijama, uključujući opštine.

Kurti je u svom predlogu naglasio da Statut ZSO “u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Kosova“ kao što su poštovanje nezavisnosti, jedinstvenog institucionalnog sistema i teritorijalnog integriteta.

„Uz pomoć važećih zakona, ZSO će imati mogućnost da pruži neprofitne usluge kroz formiranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke, obrazovanja i tako dalje“, navedeno je u Kurtijevom nacrtu.

Piše i da će ZSO obezbediti i promovisati “poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu”.

U dokumentu je navedeno i da Statut ZSO mora biti “u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda u Prištini od 23. decembra 2015. godine”.

U nastavku pogledajte dokument objavljen na društvenoj mreži Twitter.Today the Management Team presented an „ASMM“ draft statute. They are now decommissioned. I fundamentally disagree with the draft. It represents the desire for a Republika Srpska in Kosova. Here’s the vision I presented today for implementation of Art. 7 of the Basic Agreement. pic.twitter.com/11kLztgxfF— Albin Kurti (@albinkurti) May 2, 2023


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.