Kurti očekuje da će Španija promeniti stav o priznanju Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao za El Pais da očekuje da će šef španske vlade Pedro Sančez promeniti stav o priznanju Kosova jer, prema njegovim rečima, slučaj sa Katalonijom ...
Image

Španija je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, zajedno sa Grčkom, Rumunijom, Kiprom i Slovačkom.

U intervjuu za najveći španski list El Pais Kurti je kazao da je u okviru bivše SFRJ Kosovo bilo najsiromašniji i najeksploatisaniji deo zemlje, dok su Katalonija i Baskija najbogatiji regioni Španije, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema Kurtiju, „odnos jugoslovenskog rukovodstva prema Kosovu je bio kolonijalni, sličan onom Francuske u odnosu na Alžir“.

On ne vidi ništa problematično u tome što će Madrid i Barselona svoja pitanja rešavati dijalogom, jer je Španija demokratska zemlja, dok Priština i Beograd imaju problema jer je „Srbija autokratska država“.

Kurti je kazao i da izostanak dogovora sa Srbijom navodi Rusiju da pokuša da produži rat na Balkanu, te optužio Beograd da je izbegao normalizaciju odnosa sa Prištinom i iskoristio sukob u Ukrajini.

Ekonomija onlajn/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.