Kurti održao sastanak Saveta za bezbednost: Čeka se KFOR, ne vodimo dijalog sa „kriminalnim grupama“

Kosovska vlada i kosovske institucije "ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama", treba "vratiti slobodu kretanja", "ni na jednom putu ne sme biti ...
Image

Sastanak je održan, kako se navodi – povodom situacije na severu Kosova i nedavnih incidenata koje su, kako dodaju iz kabineta kosovskog premijera – izazvale „nelegalne strukture“ i „kriminalne grupe“, „koordinirane i podržane od strane Vlade Srbije“.

„Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije Euleks i patrolnih jedinica KFOR-a“ – stoji u saopštenju. 

Navodi se da kosovske vlasti u 17 dana od kako traju barikade na severu imaju „kontinuiranu“ komunikaciju sa KFOR-om. 

„Takođe, ponovljeno je da Kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali kao što je već poznato, čekamo akcije KFOR-a“ – zaključuje se. 

Podsetimo, Kurti je prethodno održao sastanak sa komandantom KFOR-a Mikelom Anđelom Ristućom i šefom misije EULEX Larsom Gunarom Vigemarkom, gde se takođe razgovaralo o situaciji na severu Kosova. 

Sastanci su se odvili nakon sinoćne pucnjave u Zubinom Potoku za koju ostaje nejasno ko su počinioci. 

Kosovska policija je potvrdila da nije učestvovala ni u kakvoj razmeni vatre, kao i da nije napadnuta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je da nije napadnuta patrola KFOR-a, kako su to prvobitno izvestili kosovski mediji, da bi KFOR danas potvrdio da su nepoznata lica pucala sinoć u blizini patrole, da povređenih i materijalne štete nije bilo, te da se radi na utvrđivanju svih činjenica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.