Kurti: Ojačali smo svoj međunarodni subjektivitet i izborili se sa kampanjom Srbije za povlačenje priznanja

Saopštio kosovski premijer
Image
Foto: facebook.com/Vlada Kosova/video crop

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da je ova godina počela pozitivnim vestima za Kosovo i pobrojao ono što je ocenio kao uspeh svoje vlade u koje, između ostalog, spada i jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova i borbu protiv kampanje Srbije za povlačenje priznanja.  

Ocenio je da je početak godine Kosovu doneo „moćniji pasoš“, bez viza u šengenskom prostoru, koji „od januara priznaje i Španija“, a naveo je i novi status Kosova kao pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a. Izrazio je zadovoljstvo „dobrim vestima“ sa sastanka Komiteta za politička pitanja, u procesu pridruživanja Savetu Evrope kao, kako je istakao, „najmlađe zemlje u najstarijoj međunarodnoj organizaciji na kontinentu“.

„18. aprila očekuje nas Parlamentarna skupština, a mesec dana kasnije, u maju, sastanak Saveta ministara zemalja članica. Očekujemo dobre vesti i od jednog i od drugog, odnosno da Kosovo postane članica, dve godine nakon podnošenja aplikacije. Ovo su samo neki od rezultata. Jer posao je bio veliki, dug i neumoran“, dodao je Kurti.

Podsetio je i da je Kosovo apliciralo za članstvo u Evropskoj uniji, a da se postalo član sedam međunarodnih organizacija među kojima su Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP), Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), Evropska asocijacija povelje mladih (EIC) i Međunarodni institut za administrativne studije (IIAS).

„Svoj međunarodni subjektivitet ojačali smo i unapređenjem bilateralnih odnosa. Uspostavili smo konzularne odnose i otvorili prvu misiju u Poljskoj; otvorili smo Specijalnu misiju pri Svetoj Stolici Vatikana; uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom; obnovili smo diplomatske odnose sa Palauom posle petogodišnjeg odsustva; podigli smo predstavništvo u Češkoj na nivo opunomoćenog ambasadora; i unapredili smo status Kancelarije Kosova u Grčkoj, od „Kancelarije za trgovinu i ekonomiju Kosova u Atini“ do „Kancelarije za kosovske interese u Atini“. Uspešno smo se izborili sa kampanjom Srbije za oduzimanje priznanja“, naveo je Kurti.

Napomenuo je da je potpisano preko 230 međunarodnih i međuinstitucionalnih sporazuma različitog karaktera, kao što su bilateralni sporazumi sa zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske, Italije, Belgije, Austrije, Češke, Portugala, Luksemburga, Švajcarske i Danske.

Precizirao je i da je njegova vlada kupila objekte kosovske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Senegalu, Hrvatskoj i Strazburu, a predviđeno je, kako je naveo, da se kupe i zgrade ambasada u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kanadi i Turskoj.

„Ovo je prvi put da je vlada od proglašenja nezavisnosti napravila takvu investiciju koja, osim što je finansijski razumna, ima i moćnu političku simboliku“, zaključio je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.