Kurti: Poplave su glavna preokupacija kosovske vlade

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na današnjoj sednici vlade da je pred ministrima važan Nacrt zakona o verskim slobodama koji će predloženim izmenama dobiti pravni status. Dodao je da su ...
Image

Kurti je, kako javlja Radio Kim, kazao da su poslednjih dana glavna preokupacija njegove vlade poplave koje su pogodile pojedine delove Kosova.

“Posetama na terenu videli smo izbliza štetu razarajućih razmera. Opasnost nije još uvek prošla, solidarnost je bila velika, a na sreću posledice su samo materijalne”, rekao je on.

Dodao je da su oštećeni putevi, a da su evakuisanim licima iz poplavljenih područja obezbeđeni hrana i odeća.

“Sa Nacionalnom gardom radimo na sanaciji štete. Trebalo bi da se bavimo i uzrocima poplava – ilegalnom sečom šuma, nepošumljavanjem, neadekvatnim sistemima kanalizacije, neplaniranjem i globalnim klimatskim promenama. Potrebna je i istraga protivzakonitih radnji. Oporavak nije dovoljan ako se situacija ponavlja, već treba da poginemo svest društva. Bićemo uz građane i pomoć vlade neće nedostajati nijednog trenutka”, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je pred ministrima važan Nacrt zakona o verskim slobodama i da vlada ima cilj da dostigne evropske standarde kada je u pitanju ta tematika.

“Verske slobode zauzimaju značajno mesto u našem društvu. Različita mišljenja i sloboda kretanja su elementi demokratskog društva. Vlada preuzima obavezu da poštuje sve građane bez razlike”, poručio je Kurti

Sednici prisustvuje i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, koji je bio uzdržan tokom glasanja o usvajanju pomenutog Nacrta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.