Kurti potvrdio da su u toku pregovori oko registarskih tablica

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je njegov zamenik Besnik Bisljimi u stalnoj komunikaciji sa Briselom kako bi se rešilo pitanje registarskih tablica.
Image

Kurti navodi da bi u narednim danima trebalo da se vidi da li će pregovori biti uspešni.

On je to izjavio u Estoniji, gde se sastao sa tamošnjim premijerom.

„Ima 9.000 automobila sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama. To je manje od 10 odsto automobila u vlasništvu Srba na Kosovu, tako da je mali broj Srba koji odbija ove (RKS) registarske tablice“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer ocenjuje da je Beograd „naredio Srbima na severu Kosova da izađu iz kosovskih institucija“.

„Dajemo sve od sebe da očuvamo zakone i ustavnost naše zemlje, s jedne strane, i mir i sigurnost, s druge. Optimista sam, ali pristup Beograda je prilično destruktivan, a narednih dana videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima“, naveo je Kurti.

Nova kriza na relaciji Priština – Beograd je nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije protiveći se odluci kosovske vlade o preregistraciji vozila sa KM tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Zvanični Beograd je podržao izlazak Srba iz kosovskih institucija.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je 17. novembra saopšteno da je počelo potpisivanje ugovora između „države Srbije i Srba koji su napustili prištinske institucije“.

„Dakle, sva primanja koja su dobijali u prištinskom sistemu, imaće od svoje države Srbije“, navodi se između ostalog u saopštenju.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.