Kurti potvrdio spremnost za sastanak sa Vučićem

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je, u telefonskom razgovoru sa višim savetnikom Stejt departmenta SAD, Derekom Šoleom - "spremnost za naredne političke sastanke na ...
Image

Razgovarali su o evropskom predlogu iniciranom od strane Francuske i Nemačke, koji je Kurti ocenio kao „dobru osnovu za dalje razgovore“ i „solidnu platformu za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“ u okviru dijaloga.

„Republika Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna u dijalogu, jer želi dobrosusedske odnose i integraciju u EU i NATO“ – dodaje se u saopštenju kosovske vlade. 

„Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU. Sada nam je potrebna implementacija da bismo obezbedili značajne koristi za obe zemlje“ – Šoleova je poruka nakon ovog razgovora. 

Telefonski razgovor dvojice zvaničnika usledio je nakon Kurtijeve potvrde u javnosti da prihvata evropski predlog poznatiji kao francusko-nemački. 

Podsetimo, ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borel, pozvao dvojicu lidera Prištine i Beograda da dođu u Brisel kako bi razgovarali o evropskom predlogu.

„Predlog je na stolu. Pozivam dvojicu lidera da se vrate u Brisel – uskoro, za nekoliko nedelja – kako bi definitivno izgurali ovaj predlog“ – naveo je Borel. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je potom, međutim, da nije zainteresovan da ide „turistički u Brisel“. 

„Prvo ZSO pa sve ostalo“ – kazao je, navodeći da govori „već godinama da Priština nikada nije ni planirala da formira Zajednicu srpskih opština“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.