Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kurti poziva na osudu Srbije zbog nepotpisivanja sporazuma

Kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti, ocenio je da međunarodna zajednica treba da osudi Srbiju što je odbila da potpiše evropski predlog za normalizaciju odnosa i Aneks za ...
Image

Kurti je u izjavi novinarima u Prištini 21. marta, rekao kako Kosovo ova dva dokumenta smatra sporazumima, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da ih potpiše.

Kurti i Vučić su prihvatili Aneks za implementaciju evropskog predloga na sastanku u Ohridu 18. marta a visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell) je rekao da je on postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu „zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije“, te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi.

On je rekao i da neće da implementira „bilo šta što se tiče članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

S druge strane, Kurti očekuje od Međunarodne zajednice osudu ovakvih izjava.

„Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, ne može da govori o tome kako nikada neće priznati Kosovo, s obzirom na to da je Osnovni sporazum defakto priznanje. Dakle, verujem da je ovo od suštinskog značaja za proces i važno je da svi naši partneri, saveznici, prijatelji demokratskih zemalja na Zapadu, nastave da stoje uz Kosovo koje je konstruktivno, posvećeno i kreativno kao nikada“, dodao je on.

Kako je ranije saopšteno iz EU, implementacija evropskog predloga i Aneks za njegovu implementaciju će postati sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

U predlogu EU se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet.

Takođe se predviđa „poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Ovaj predlog su podržale zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države.

Na pitanje novinara kako vidi zahtev SAD-a da se odmah počne sa implementacijom dogovorenog, Kurti je rekao da je tako nešto trebalo da se desi još u ponedeljak, 20. marta.

Napomenuo je da je sada „lopta“ u dvorištu Srbije, uz obrazloženje da se akcenat treba staviti na to što je Srbija odbila da potpiše sporazum, a ne na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je naveo da je oko Zajednice u stalnom kontaktu sa posrednicima EU i SAD.

„Moraćemo da se pozabavimo tom formulacijom oko samomenadžiranja za srpsku zajednicu… takva formulacija pripada Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope“, rekao je Kurti.

Pitanje formiranja Zajednice je blokiralo napredak dveju strana ka normalizaciji odnosa.

Dogovorena je u Briselu u okviru dijaloga 2013. godine. Međutim, kosovski Ustavni sud je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa kosovskim Ustavom, ali da se oni mogu uskladiti zakonskim aktom kosovske vlade i statutom.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.