Kurti pozvao opoziciju na razgovor, Osmani se sastala sa američkim ambasadorom

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je lidere opozicionih partija da sutra na sastanku razgovaraju o situaciji na severu Kosova, saopšteno je iz kosovske vlade.
Image

Učešće na sastanku je do sada potvrdio lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, što je za medije potvrdio portparol stranke Faton Abdulahu.

I iz Alijanse za budućnost Kosova je potvrđeno učešće Ramuša Haradinaja.

Za sada nema potvrde hoće li na sastanak doći lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku, dok je ta stranka pozvala institucije Kosova na blisku saradnju sa SAD i evropskim saveznicima.

Kurti je u ponedeljak razgovarao sa komandantom KFOR-a general-majorom Anđelom Mikelom Ristućom o bezbednosnoj situaciji na severu, saopšteno je iz kosovske vlade.

„Na sastanku bilo je reči o angažovanju i koordinaciji između vlade, institucija Republike Kosovo i NATO mirovnih snaga na Kosovu u službi mira, kao i o održavanju javnog reda i bezbednosti za sve građane Kosova“, navodi se u saopštenju.

Sastanku sa komandantom KFOR-a prisustvovali su i zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ambasador SAD Džefri Hovenijer razgovarali su o najnovijim događajima na severu Kosova, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Predsednica Osmani je istakla posvećenost institucija Republike Kosovo da garantuju bezbedno okruženje za sve građane zemlje u punoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim saveznicima“, navodi se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.