Kurti pozvao Srbe da iskoriste poslednji dan i prijave se za izbore

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao je Srbe da se prijave za izbore u četiri opštine na severu koji su zakazani za 23. april, podsećajući da je danas poslednji dan za prijavu. Takođe, poziv ...
Image

Kurti je pozvao sve da iskoriste ovu priliku, prenosi Gračanica onlajn.

„Pozivam sve političare, političke stranke, koji žele da se angažuju u našoj zajedničkoj zemlji, uključujući i one iz srpske zajednice, da iskoriste poslednji dan za izbore 22. marta 2023. Važno je za sve one koji žele da se angažuju u politici na opštinskom nivou u četiri opštine na severu, one koji žele da politički zastupaju interese građana, u ovom slučaju srpske manjine, da iskoriste poslednje sate prilike da se prijave za učešće na aprilskim izborima 23. aprila“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je takođe pozvao Srbe da se prijave za ulazak u kosovske institucije.

„Nisam pozivao na njihovo vraćanje u institucije, ali sam više puta pozivao na novu prijavu sve koji su zainteresovani, ne samo za politiku, već i za javne službe, poput policije, zdravstva, prosvete i tako dalje. Svi Srbi imaju pravo na to kao građani naše zemlje. Ali ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati, ni onome koji je posle ostavke dobio orden u Beogradu. Ali drugi koji su zainteresovani, svakako pozdravljam njihovu prijavu“, rekao je Kurti, dodajući da prema informacijama koje ima od kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u ovim momentima sve je veća zainteresovanost Srba, čak i za, kako je rekao, zamenu tablica.

Srpska lista ponovila je juče da neće izaći na izbore dok se ne ispune njihovi zahtevi – osnovanje ZSO i povlačenje specijalne policije sa severa.

Kurti: Stepen samoupravljanja neće biti isto što i ZSO

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je „novim sporazumom“ predviđeno da Srbima na KiM bude omogućen „adekvatan stepen edukacije i samoupravljanja“, ali da to neće biti isto sa onim što predviđaju sporazumi za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi RTS.

„Kaže se srpskoj zajednici, a ne opštinama. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu potpuno različite, nepovezane, ali nisu ista stvar“, kazao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Upitan za izjavu evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, koji je juče rekao da član 7 dogovorenog sporazuma govori o sprovođenju sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a koji podrazumeva osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da se u tački 7. osnovnog sporazuma navodi „adekvatan stepen edukacije i samoupravljanja srpske zajednice“.

„Nikada ne poričemo da su dva sporazuma sklopili naši prethodnici, ali su oba u prošlosti u velikoj meri prekršena. Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test Ustava. Ne u dva ili tri člana, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente“, naveo je Kurti.

Tvrdi da reč zajednica ne može da se poistoveti sa rečju opština ili udruženje, kao što se reč narod ne može izjednačiti sa republikom.

„Još jednom kažem: one nisu potpuno nezavisne, nisu apsolutno odvojive jedna od druge, ali daleko da su iste stvari“, rekao je Kurti, a prenose mediji u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.