Kurti predao u Pragu prijavu za članstvo Kosova u EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti predao je u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Ceremonija predaje održava se u zgradi češke Vlade, predsedavajuće Evropskoj uniji.
Image

Kosovski lideri su prethodnog dana potpisali dokument o aplikaciji i taj trenutak ocenili kao „istorijski“, navodi Glas Amerike, prenosi N1.

Kosovo je poslednje u regionu koje predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, mediji prenose da je kosovski slučaj je specifičan i već ga u briselskim krugovima opisuju kao „sui generis“, budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da prištinske vlasti aplikacijom za prijem Kosova u Evropsku uniju i zvanično krše Vašingtonski sporazum, prenosi Beta.

„Na sve to dobićete odgovor večeras nakon sednice vlade, na koju sam pozvan. Dobićete odgovore i oko naših zahteva vezano za Rezoluciju (Saveta bezbednosti UN) 1244, ali i za povlačenje priznanja kod mnogih zemalja“, rekao je Vučić novinarima na srpsko-mađarskoj granici kod Segedina.

Po njegovim rečima, to što rade pojedine zemlje EU predstavlja kršenje Ugovora o EU, Člana 49, jer je, kako je dodao „uslov da biste mogli da tražite članstvo u EU, da budete evropska država“.

„Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne. Da li tako misli jedna, makar bila i najveća članica EU, ili tako misle sve, ili po članstvu u UN“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija na to navikla, ali da će morati da se bori s tim i da, „koliko god je moguće, čuva svoje državne i nacionalne interese“.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, i kazao da „postoje neke ideje (za sadašnje stanje na Kosovu), ali da će se videti da li će one uspeti ili ne“.

„U svakom slučaju, situacija nije jednostavna, veoma je komplikovana. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost“, dodao je predsednik Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.