Kurti: Predlog EU pomaže u napredovanju ka međusobnom priznanju Srbije i Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da veruje da predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pomaže u napredovanju ka međusobnom priznanju dveju strana.
Image

Kurti je tokom obraćanja putem video-linka na konferenciji u Manhajmu (Nemačka), govorio o briselskom dijalogu i Sporazumu o normalizaciji odnosa ponuđenom od strane EU.

„Na trilateralnom sastanku u Briselu imao sam nameru da potpišem osnovni sporazum u ime svoje zemlje. Nažalost predsednik Srbije je to odbio, o čemu je i obavestio javnost po završetku sastanka“, rekao je.

Kada je u pitanju predstojeći sastanak u Ohridu, zakazan za 18. mart, kosovski premijer je izrazio nadu “da odbijanje Srbije da potpiše predlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem”.

„Verujem da taj sporazum pomaže u napredovanju ka međusobnom priznanju“, dodao je.

Kurti će u Ohridu o implementaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa razgovarati sa predsednikom Srbije – Aleksandrom Vučićem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.