Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kurti: Prikupljamo podatke o tvrdnjama da se u pravoslavne crkve krijumčari oružje

Iako je KFOR demantovao.
Image
Foto: Kim

“Posle sastanaka sa bezbednosnim institucijama, predstavnicima NATO-a i КFOR-a, tokom ove nedelje biće poznato u vezi sa tvrdnjama da se u srpskim pravoslavnim crkvama na Кosovu krijumčari oružje”, izjavio je kosovski premijer Aljbin Кurti, prenosi Koha.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercu oružja iz Srbije na Kosovo.

U vezi sa tim, Кurti je najavio da će tokom dana biti održani sastanci sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama.

“Postoje informacije da Srbija koristi kola hitne pomoći za šverc oružja na severu. Imaću sastanak sa predstavnicima NATO-a i КFOR-a i sa organima bezbednosti po ovom pitanju. Posle sastanaka moći ćemo da damo završnu reč. Sada prikupljamo informacije. Ovo pitanje će biti poznato u toku ove nedelje”, rekao je kosovski premijer.

KFOR je, međutim, nakon poziva Eparhije raško-prizrenske da proveri navode britanske poslanice, saopštio da ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

“Događaj koji je spomenula članica Britanskog parlamenta odnosi se na 2022. godinu, kada je kraljevski bataljon fuzilijera bio raspoređen na severu Kosova, kao podrška misiji KFOR-a. Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome šta je prijavljeno”, navode iz KFOR-a.

Povezane vesti:

Vučević: SPC meta albanskih lobista

KFOR: Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja u pravoslavne crkve

Britanska poslanica optužila SPC za šverc oružja, Eparhija traži da KFOR proveri


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.