Kurti: Posle sporazuma i aneksa mora da usledi promena realnosti i uslova; Šole: Kosovo nikad bliže budućnosti u EU

(Vest je ažurirana) Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je telefonskim putem sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom.
Image

Šole je čestitao Kurtiju na postignutom dogovoru u Ohridu „uvažavajući duge i teške razgovore“ – naveo je sam kosovski premijer na svom Tviter nalogu. Dodao je i da se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na „podršci i ulozi“. 

„Osnovni sporazum i Aneks, kao što je navedeno u tekstu i duhu, sada moraju promeniti stvarnost na terenu i uslove“ – dodao je Kurti. 

„Čestitao sam premijer Aljbinu Kurtiju danas na sporazumu postignutom u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, o normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz podršku EU. Kosovo je sada bliže nego ikada svojoj budućnosti u EU“ – naveo je Šole.

Podsetimo, 18. marta u Ohridu je postignut dogovor o sadržaju Aneksa evropskog predloga koji su Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić prethodno prihvatili u Briselu, krajem februara. 

Međutim, posle dogovora u Ohridu usledila su i njegova različita tumačenja u javnosti upravo od strane samog Kurtija i Vučića. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.