Kurti se sastao sa opozicijom, Haradinaj napustio skup

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se jutros sa liderima opozicije kako bi razgovarali o situaciji na severu, nakon što su Srbi napustili kosovske institucije.
Image

Sastanku su se odazvali predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići, predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj.

Međutim, Ramuš Haradinaj je napustio sastanak koji je sazvao Aljbin Kurti, javlja Ekonomija onlajn, prenosi Kim. 

Haradinaj je ubrzo rekao da je sastanak napustio, jer Kurti nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa SAD i zašto ne ispunjava njihove zahteve, renosi Jugpress.

„Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da ga napustim jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne vraća da ispuni njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer se u ponedeljak, povodom situacije na severu, sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, kao i sa albanskim predstavnicima lokalnih institucija iz opština Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok.

Američke zastave u dvorištu kosovske vlade: Poruka Kurtiju da ne izlazi van okvira podrške SAD

Sedamnaest američkih zastava postavljeno je u dvorište kosovske vlade u simboličnoj aktivnosti koju je organizovao aktivista civilnog društva Arljind (Arlind) Imeri.

Imeri je rekao da se opredelio za broj 17 kako bi se zahvalio SAD za pomoć u proglašenju kosovske nezavisnosti.

„Razlog zašto smo se odlučili je taj što smo želeli da pozovemo Vladu da ne izlazi iz okvira podrške SAD-a“, rekao je Imeri za Kohu, prenosi KoSSev.

Imeri je rekao da je sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom ratifikovan u Skupštini i da ga podržavaju i garantuju SAD.

„Napraviće se NVO bez izvršnih ovlašćenja. Zato zahtevamo da se odbije svaki drugi sporazum, bilo da je to francusko-nemački, ili bilo šta što narušava teritorijalni integritet Kosova”, rekao je Imeri.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.