Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem u aprilu

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je za televiziju Dukađini da će se sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održati aprila meseca.
Image

Kurti je sinoć rekao i da će se prethodno sastati glavni pregovarači Besnik Bisljimi i Petar Petković u Briselu.

“Sastaćemo se u aprilu. Prvo će se sastati glavni pregovarači, a potom će biti održan sastanak i na visokom nivou. Na njemu ćemo razgovarati o primeni sporazuma”, kaže kosovski premijer.

Poručio je da je kao premijer Kosova nasledio nekoliko sporazuma, od kojih, kako kaže, mora da napravi najbolje moguće rešenje.

“Ne tražite od mene da pričam o prošlosti. O izjavama iz 2010. ili 2005. Kakva je to opsesija? Ja nisam vremeplov. Ne vraćajte me godinama unazad“, izričit je bio Kurti.

Govoreći o sastanku koji je održan u Ohridu i evropskom planu, ponovio je da srpski predsnik nije hteo da ga potpiše.

„Evropska unija je rekla da postoji sporazum. Srbija je takođe rekla da postoji sporazum. Srbija se obavezala da će primeniti ovaj sporazum, ali je odbila da ga potpiše. Postoji strah predsednika Srbije, a ne nepostojanje sporazuma“, naveo je kosovski premijer.

Kurti je zaključio da postoji dogovor, iako bi, prema njegovim rečima, Srbija htela da nema dogovora.

“Mi imamo defakto priznanje, ali ono što nemamo je Zajednica srpskih opština u preambuli, kako je Srbija želela“, rekao je on.

Gračanica onlajn


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.