„Priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije nije eksplicitno napisano, ali je deo plana EU“

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je priznanje Kosova deo predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa, iako ta obaveza Srbije nije eksplicitno napisana u tom dokumentu.
Image

Kurti je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini, istakao da će na osnovu tog sporazuma Kosovo i Srbija biti dva ravnopravna sagovornika u političkoj areni.

Kurti je naveo i da vlada u Prištini nije dobila nikakav dokument, odluku ili pismo iz Togoa vezano za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

„Nismo dobili dokument iz Togoa. Nemamo nikakvih naznaka, a kamoli odluke, kako bi prekinuli odnose… Nema dokumenta, nema odluke, nema pisma iz Togoa za povlačenje priznanja. Niti je došlo, niti postoji“, odgovorio je Kurti na pitanje poslanika iz Demokratskog saveza Kosova.

Dodao je da se ne može uticati na izjave pojedinih zvaničnika u Beogradu.

„To u službenom i protokolarnom aspektu nema nikakvu vrednost“, naveo je Kurti.

Poslanici su tokom današnje skupštinske sednice oštro kritikovali Kurtijevu vladu.

Nema normalizacije odnosa bez priznanja

Kurti je u intervju za Dojče vele objavljenom danas, ponovio da “u središtu konačnog sporazuma Kosova i Srbije treba da bude međusobno priznanje, jer normalizacije odnosa bez priznanja ne može biti”.

„Ne kažem da je međusobno priznanje jedino što treba da bude uključeno u sporazum, ali ono treba da bude u centru. Ne može biti normalizacije bez priznanja, a moramo se pozabaviti i pitanjem manjina“, rekao je Kurti.

Na pitanje šta je sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Kurti je odgovorio da je predsednik Srbije prekršio sporazum iz aprila 2013. godine, kada je prošle godine poslao pisma Grčkoj, Španiji, Kipru, Rumuniji i Slovačkoj, te da ih je zamolio da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u EU.

Kurti je dodao da “od pritiska međunarodne zajednice na Beograd zavisi da li će biti konačnog sporazuma Kosova i Srbije i kada će se to dogoditi”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.