21:30 | 19.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kurti: Struja se troši na severu ali ne plaća; Petković: Svaki kilovat plaćen do početka 2021.Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da srpske strukture na severu Kosova i Metohije ne dozvoljavaju srpskim građanima da plaćaju struju koju troše. Svaki kilovat potrošene električne energije godinama unazad je plaćan - sa druge strane tvrdi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

kurti-struja-se-trosi-na-severu-ali-ne-placa-petkovic-svaki-kilovat-placen-do-pocetka-2021

Foto: Internet

"Struja se troši na Severu Kosova i ne plaća se. S jedne strane, razumemo značaj prava na snabdevanje električnom energijom. Ono što se potroši, mora da se plati, a ovo pitanje je ispolitizovano pre skoro deceniju i čak je postojao dogovor u Briselu koji nije sproveden"- kazao je kosovski premijer, prenosi KoSSev.

Istakao je i da je pitanje neplaćanja struje na severu Kosova nasleđeno od prethodnih vlada.

"Mi smo nasledili ovu situaciju na kojoj intenzivno radimo da se što pre reši, ali sam uveren da je razlog neplaćanja vezan i za ilegalne strukture Srbije. Verujem da je običan građanin, Srbin, svestan da struju mora da plati. Postoje neke strukture koje nameću svoje interese i organizuju neku vrstu neposlušnosti Kosovu i na taj način nanose štetu građanima bez razlike, ali i našoj državi. Pokušavamo da sa što manje štete i mirnim putem damo epilog ovom pitanju, koje može imati samo jedan oblik, a to je plaćanje struje od strane svih onih koji je troše", kazao je Kurti, prenosi KoSSev. 

Aljbin Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da "otvoreno i bezočno slaže" - poručuje, sa druge strane, Petar Petković. 

"Tako je bilo i danas kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća. Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji. Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe" - naveo je on. 

Ističe da isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu, u vezi sa električnom energijom na severu Kosova, snose kosovske vlasti koje, navodi Petković, uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji "Elektrosever", čime, dodaje, direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga. 

Petković navodi da je zvanična Priština čak odbijala da razgovara o energetici tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu.

"Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence Elektroseveru koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove. Umesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM" - dodaje Petković i zaključuje da je "jasno" da bi kosovski premijer: "Voleo da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom".
 
Tagovi: Aljbin KurtiKosovoPetar Petković

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije