Kurti: Srbija se složila da još od sredine januara 2018. prestane da izdaje tablice gradova na Kosovu; Stoltenberg: Dijalogom do održivog mira

KFOR će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje i slobodno kretanje, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ističe da je ...
Image

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, posle današnjeg razgovora sa Aljbinom Kurtijem u Briselu, ponovio da je KFOR spreman da interveniše u slučaju da stabilnost na KiM bude ugrožena, naglasivši da je NATO misija na KiM-u potpuno posvećena mandatu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

„Mirovna misija KFOR je tamo i njen komandant je kontaktirao bezbednosne organizacije na Kosovu i načelnika Generalštba Vojske Srbije… KFOR je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena'', rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kurtijem u Briselu.

Na pitanje albanskih novinara „šta treba da se desi pored barikada da bi KFOR intervenisao“, Stoltenberg je odgovorio da NATO na KiM sa skoro 4.000 vojnika ima najjaču misiju izvan NATO teritorije, ističući da samo prisustvo tolikog broja vojnika pomaže u deeskalaciji i sprečavanju nasilja.

Generalni sekretar NATO-a ponovio je i posle razgovora sa Kurtijem da je dogovor dve strane i rešavanje nesuglasica u dijalogu pod pokroviteljstvom EU jedini način da se dođe do održivog mira.

Aljbin Kurti je novinarima rekao da je u razgovoru sa Stoltenbergom preneo da Priština traži članstvo u NATO.

„Pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i naša zemlja. Institucije imaju razloga da budu budne u štetnoj ruskoj agendi za Balkan i Evropu. Vlada i narod Kosova pozdravljaju vaše poverenje i posvećenost trajnom miru i bezbednosti“, rekao je Kurti.

KoSSev: Na novinarsko pitanje iz Blumberga da li bi razmotrio mogućnost da odustane od primene odluke od 29. juna o tablicama, Kurti nije dao decidan odgovor, kao što nije decidno odgovorio ni da će odluku i da primeni od 1. septembra, ali je naglasio da će nastaviti sa informativnom kampanjom i zamenom tablica.

„Štaviše, Srbija se sama složila da od sredine januara 2018. neće više da proizvodi ove tablice u Srbiji i da takođe neće terati Srbe da ih koriste. Zato, četiri godine kasnije mi primenjujemo nešto što prema Ustavu i zakonima je legalno, ali i, sa druge strane, prema srpskim zalaganjima u procesu dijaloga u Briselu – njihova obaveza. Zbog toga ne vidimo drugi način. Mislim da je na korist svih nas da učinimo sve legitimno i zakonito u našoj zemlji“, kazao je Kurti.

Za srpske tablice kaže da su nasleđe Miloševićevog režima, i da su odlukom od 29. juna zapravo napravili ustupke kako da vozila sa takvim tablicama uvedu u kosovski sistem, odnosno registruju na RKS i da pri tom budu oslobođena od carinjenja.

Na pitanje da li se slaže sa stavom da obe strane snose odgovornost za eventualnu eskalaciju, Kurti je rekao da ''postoje dve strane“.

Jedna je, kako tvrdi, „demokratsko Kosovo“, a druga ''ilegalne strukture Srbije na severu''.

Stoltenberg se danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.