10:43, 28.10.2019Izvor: Lajmi, KoSSev

Kurti tražio od Rame da ukine putarinu na autoputu „Nacionalnog jedinstva“Alјbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje, nalazi se na turneji u Albaniji. Održao je brojne sastanke i intervjue sa medijima i liderima u Albaniji.

kurti-trazio-od-rame-da-ukine-putarinu-na-autoputu-nacionalnog-jedinstva

Foto: Edi Rama (FB)

Na jednom od tih sastanaka, Kurti je, kako je sam otkrio, zatražio od premijera Albanije, Edija Rame, da se ukine putarina na putu „Nacionalnog jedinstva“.

Kurti je rekao da je razgovarao sa Ramom o ukidanju barijera između dve zemlje, što uključuje i putarinu u iznosu od 5 evra koja se plaća na autoputu koji povezuje Albaniju i Kosovo.

„Pokrenuli smo pitanje ekonomske saradnje i liberalizacije tržišta i uklanjanjа trgovinskih barijera. Ja sam izneo naš stav da pored toga što imamo nefer administrativnu granicu, mi takođe imamo i još jednu barijeru za koju moramo da plaćamo. Ona je visoka i za državljane Albanije, tako da sam ja posvećen tome da nađemo alternativno rešenje za ovo. To smo otvorili kao temu, ali nismo ništa još zaključili“, reko je Kurti za Ora News.

Kurti se sastao preksinoć sa Ramom, što je bio njihov prvi sastanak nakon 14 meseci.

Dok zagovara liberalizaciju tržišta i uklanjanje barijera između Kosova i Albanije, inicijativu sa sličnim ciljevima, mini-Šengen, između zemalja Zapadnog Balkana, Kurti vidi u negativnom svetlu i naziva formiranjem „četvrte Jugoslavije“. 

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice sinoć koja je zamenjena sa preksinoć)


Tagovi: Aljbin KurtiEdi Rama

Povezane vesti
Najčitanije


20:29, 14.01.2020


Najnovije