Kurti: U Parizu moguć trilateralni sastanak sa Vučićem

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, učestvovaće na Mirovnom forumu u Parizu, gde bi mogao da se održi i trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji će takođe ...
Image

„Sa mnom će biti moj šestočlani tim. Spreman sam jer sam pripremljen i uvek zainteresovan za dijalog za dogovor, za potpunu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije, uz međusobno priznavanje kao centralnim pitanjem. Imamo dva predloga na stolu: moj za opšti okvir sporazuma predstavljen na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije koji su predstavili izaslanici Jens Plotner i Emanuel Bon. Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve, mir i bezbednost na celoj teritoriji, idu zajedno“ – naveo je Kurti.

Da će Vučić otputovati u Pariz ranije danas je sam potvrdio, ne pominjući mogućnost sastanka sa Kurtijem.

„U Parizu ću se sastati sa Borelom i Lajčakom i verujem sa predsednikom Makronom. Videćemo kakvi će još susreti u Parizu biti, i sa ministrom spoljih poslova Holandije i mađarskom predsednicom, pošto se tamo održava Forum za mir“, naveo je Vučić.

„Ali, na ovo moram da idem, da razgovaramo o situaciji na KiM i da vidimo šta je to što možemo da uradimo kako bismo umirili tenzije. Ne mogu da odgovaram na sve što ti ljudi rade (Priština), ali njihove reakcije i posle svega govore da su u stvari sve planirali i želeli incidente i sukobe i poniženje srpskog naroda, ne odustaju od protivpravne preregistracije vozila“, rekao je Predsednik Srbije.

Na severu Kosova traje kriza usled izlaska Srba iz kosovskih institucija. Uslov za povratak je, kako su naveli, formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje odluke kosovske vlade o preregistraciji srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na „RKS“ tablice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.