Kurti u Skupštini: Bolji sporazum do sada nije prihvaćen

"Novi proces je doveo do novog sporazuma, i ja sam potpuno ubeđen da je to krajnji korak ka krajnjem sporazumu", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti na sednici Skupštine na kojoj ...
Image

Rekao je da je prihvatanjem ovog dokumenta, Srbija prihvatila da se Kosovo tretira kao jednaka članica međunarodne zajednice.

„Složila se da neće koristitit svoju snagu i da će raditi mirovno. Ja sam skeptičan i ne verujem Srbiji u tome. Ona ne može da predstavlja našu državu na međunarodnom nivou i ona je to prihvatila“, kazao je Kurti pred poslanicima, prenosi Radio Kim.

Poručio je da Kosovo mora da razvija dobre odnose sa Srbijom i da je to jasno naglašeno u tekstu sporazuma.

„Srbija više ne sme da nas blokira u Evropi. Treba da postoji recipročno priznavanje dokumenata. Razmenićemo stalne misije u ambasadi sa drugim imenom. Srbija je prihvatila sve ovo što sam naveo i ovo je defakto priznanje“, rekao je Kurti“, dodajući da to garantuju EU i SAD:

Kazao je i da će kosovska strana postaviti uslove kada po pitanju nestalih i da je Srbija i to prihvatila.

Naglasio je da su sve obaveze iz Aneksa na snazi.

„Nepoštovanje obaveza imaće negativne posledice. Postoji visoki stepen nepoverenja. Primene treba da budu zajedničke. Ne možemo imati primenu sa jedne strane. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, ja sam lično bio protiv nekih porazuma u prošlosti, ali sam spreman da radim na boljim rezultatima.“

Rekao je i da je ubeđen da bolji sporazum do sada nije prihvaćen.

„Obaveze su prihvaćene implicitno. Sve ćemo uzeti u obzir u skladu sa našim ustavom. Šta god mi uradili u ovom smeru je standard koji je prihvaćen u svim demokratijama.
Već je jasno od strane EU, naših američkih partnera da neće biti opterećen dodatnim stresom, neće biti nadležnih kompetencija i neće biti ništa protiv onoga što je rekao Ustavni sud“, rekao je Kurti govoreći o nadležnostima za srpsku zajednicu.

„Sada imamo novi dokument u rukama i moramo ga iskoristiti na najbolji mogući način. Imamo dokument koji se ranije gledao kao nepostignut i to je jako oružje kojim možemo ići dalje. Moramo da izbegnemo probleme kao što su se desili u Bosni. To je dobra osnova za nas šta ne treba da bude jedna Zajednica“, rekao je Kurti.

Kazao je da je Kosovo otvoreno prema „dobrim primerima u Evropi koji nisu zasnovani na teritorijalnosti“.

 „Mi smo protiv etnonacionalizma. To je u suprotnosti sa našom vladom“.

Poručio je da će po ovom pitanju započeti konsultacije sa svima, uključujući i srpsku zajednicu.

„Zajedno da pređemo iz standarda Dačića i Vučića da na teren Saveta Evrope koji je zasnovan na građanima, a ne na teritoriji. Ne etnonacionalizam koji deli i vrši segregaciju“, kazao je kosovski premijer.

Kazao je i da Kosovo radi na formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve, kako bi zaštitili kulturne objekte u skladu sa evropskim modelima.

„Da kažemo istinu, naši modeli prevazilaze mnoge evropske modele. Ipak, status nije sređen i ja nemam problem da ga sredim sa predstavnicima SPC. Neću da ulazim u dijalog sa srpskom državom. Zato pozivam rukovodioce SPC da otvoreno budemo angažovani sa dobrom voljom kako bismo diskutovalil i specifično diskutovali svaku oblast“, kazao je kosovski premijer.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da je Srbija ta koja treba da napravi promene kako bi vršila normalizaciju odnosa sa Kosovom.

 „Normalizacija odnosa će pomoći ne manje Srbiji nego Kosovu. Srbija će imati više koristi, imaće normalizaciju svoje države.“

Kazao je i da Srbija nije potpisala sporazum zbog unutrašnjih pitanja, ali da ipak ima obaveze prema EU.

„Postoji sporazum, iako još nije potpisan, druga strana je odbila da potpiše. Kosovo je potpisalo 27. februara osnovi sporazum u Briselu, Srbija je mogla, ali to nije htela da uradi. Mi im nudimo da to zajedno potpišemo i pozivamo ih da to uradimo.“

Pozvao je i poslanike u Skupštini da kažu „Da li ovaj sporazum treba da se ratifikuje“.

Petković: Kurtija „žulja“ činjenica da Beograd neće priznati tzv. Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je danas da dok se Aljbin Kurti svojski upire da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, onako kako je to predviđeno u potpisanim sporazumima iz Brisela 2013. i 2015. godine, sve više se upliće u sopstvene laži i nedoslednosti.

„Jasno je da onaj koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini, sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima, Prvom briselskom sporazumu i pratećim sporazumima. Da je to tako, potvrđuju i međunarodni predstavnici u svojim izjavama i ne postoji ta vremenska mašina koja Kurtija može da vrati deset godina unazad kako bi iznova napisao Briselski sporazum“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, da kada Kurti pokušava da ospori princip formiranja Zajednice srpskih opština, „jasno je šta ga žulja – činjenica da Beograd neće priznati takozvano Kosovo, kao što se neće ni saglasiti da Priština postane član Ujedinjenih nacija, dok god je Aleksandar Vučić na čelu Srbije“, saopštio je Petković.

„Jasno je da bi Kurti najviše voleo da na Kosovu i Metohiji nema Srba, da ima etnički čiste albanske gradove, ali činjenica je da Srbi ostaju i opstaju na svojim vekovnim ognjištima i nema tog Kurtija koji ih može ikada više proterati“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.