Kurti uoči susreta u Briselu: Priština spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje

Dijalog bi trebalo da se vodi zarad pravno obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti, povodom sastanka sa ...
Image

Kurti je istakao da dogovor zavisi od srpske strane, jer je, prema njegovim rečima, kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, prenosi Gazeta Express.

„Voljan sam i zainteresovan da dijalog u Briselu, tamošnji razgovori, osim principijelnosti i sadržajnosti, ne budu dijalog samo zbog dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz uzajamno priznanje od strane Vlada“, poručio je Kurti.

Precizira da sve zavisi od Srbije.

„A što se mene tiče, volja i interes su nesporni i nepokolebljivi“, rekao je Kurti, prenosi Gazeta Express.

Nakon najava da će se od 1. septembra početi sa primenom odluka kosovske vlade o preregistraciji na RKS i izdavanju „ulaz-izlaz“ dokumenata, Kurti je danas poručio da je reciprocitet „zdrava i normalna akcija dobrosusedskih odnosa“.

„Mi donosimo suverene odluke, ali ja sam na sastanku 15. juna i 19. jula prošle godine rekao da je sporazum stabilan i primenjiv kada su unutra zdravi principi, reciprocitet je zdrava i normalna akcija dobrosusedskih odnosa“, dodao je Kurti.

Podsetimo, novi susret predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, zakazan je za 18. avgust u Briselu.

Pred ovaj susret pojačavaju se diplomatske aktivnosti na terenu, dok se ujedno zaoštrava retorika najviših zvaničnika.

Sve su učestalije uzajamne optužbe na relaciji Beograd-Priština. I dok kosovski zvaničnici sve glasnije govore o „mogućem napadu Srbije“, iz Beograda, sa druge strane, optužuju Prištinu za „prizivanje rata“ i „kriminalizaciju Srba“, ali i podsećaju da još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

O najavljenom susretu u Briselu juče je govorio i srpski predsednik navodeći da će se u Briselu održati dijalog „bez dnevnog reda“.

Tvrdi da je vrlo skeptičan povodom toga da može da se dođe do rezultata, zbog toga što Priština odbija kompromise i „briga je šta će o tome da kažu Srbi na KiM-u i Beogradu“.

Ipak, kazao je da polaže nade u „miroljubivo rešenje i racionalno ponašanje Prištine“, usled pritiska međunarodne zajednice.

Vučić se ujedno usprotivio navodima međunarodnih zvaničnika, među kojima je i izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar, a koji tvrde da bi u Briselu trebalo da se razgovara o ZSO, ali i da ovo telo mora da se formira u skladu sa kosovskim Ustavom.

„Je l’ se vi to šalite, je l’ to neslana šala… „Ako nešto mora da bude u skladu sa ustavom Kosova, što smo uopšte pregovarali?“, upitao je srpski predsednik.

Povodom najave o primeni odluka kosovske vlade od prvog septembra poručio je da je Priština „rešila da svima stavi ‘Republika Kosovo tablice’“.

„E nećete da stavite, e nećete. To je to tiho maltretiranje Srba na KiM. Svakog dana im nameću nešto novo i jednog dana ćemo samo da se probudimo i neće biti ni ‘s’ od Srbije i ni ‘s’ od Srba. E nećete. Ja vam kažem, neće ljudi to da prihvate. I šta ćemo onda“, upitao je Vučić.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz Prištine učestalo stižu poruke da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ukoliko se Kurti i Vučić budu sastali sledeće nedelje u Briselu, biće to prvi sastanak na visokom političkom nivou posle više od godinu dana, ako se izuzme neformalna večera dvojca sa Lajčakom u Berlinu početkom maja, čemu je prethodio i dolazak nemačkog kancelara u Beograd i Prištinu.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.