Kurti uveren: Konačni dogovor do marta naredne godine

Kosovski premijer Aljbin Kurti veruje da će konačni dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do marta sledeće godine. On je, u kosovskoj skupštini, kazao i da će pre nego ...
Image

„Što se tiče vremena, u četvrtom paragrafu izjave gospodina Borela od 23. novembra, stoji da će u narednim danima pozvati strane da razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga, s ciljem da predstave rezultate, pre sastanka specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i vesti o sledećem sastanku za poglavlje 35 za Srbiju. To u prevodu znači – proleće sledeće godine, drugačije ne može, jer u pozivu koji nam je upućen, bio je mart 2023. I same EU i SAD žele novu dinamiku“, rekao je Kurti,prenosi Klan.

„Reč je o predlogu EU, nema dogovora bez nas, a ja sam premijer koji će biti pred vama pre dogovora”, rekao je. 

On je ocenio i da bi trebalo preispitati 33 do sada potpisana sporazuma:

„Postoji predlog, kao dobra osnova za diskusiju, tu se naravno pominju i prošli briselski sporazumi, ali se pominju radi razmatranja i u predlogu koji sam dao za opšti okvir sporazuma od 18. avgusta. Ne želim da poričem da su sklopljena 33 sporazuma, ali ja ih nisam potpisao, mi moramo da ih preispitamo, a teret dokazivanja je na onome ko želi te sporazume, a ne na nama”.

On je dalje rekao da zajedništvo srpskih opština nije rešenje.

„Kada se pokrene pitanje nacionalnih manjina, Beograd može da kaže da se to rešava udruživanjem, ali ja ne mislim da se to rešava udruživanjem. Možda će to Beograd i da kaže, ali onda ću i ja imati šta da kažem“, rekao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.